Sorsgyötörte magyar anyák

Kéz a kézben temették el Londonban a pestis két középkori áldozatát

2017. február 27. 10:37

A Londoni Múzeum régészei két pestisben meghalt férfi csontvázára bukkantak egy középkori temető feltárása során. A City északi szélén, a mai Charterhouse Square alatt fekvő temetőt 1348-ban nyitották meg és a 14-15. század folyamán több mint 50 ezer holttestet temettek ide. Becslések szerint a középkori London lakosságának több mint a fele halt meg a világtörténelem egyik legpusztítóbb járványában.

Pestis

A csontvázakon elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy a férfiak haláluk idején a negyvenes éveikben jártak, egyikőjük karján pedig egy korábbi sérülés nyomait fedezték fel a kutatók. A holttesteket koporsó nélkül ugyan, de egy gondosan kialakított kettős sírba helyezték. Fejük jobbra fordult, míg az egyik csontváz bal keze a másik jobb kezét kulcsolta át. A holttesteket a temető harmadik, legfelső rétegében találták, tehát a férfiakat valamikor a 15. század elején helyezhették a földbe. A temetés során valószínűleg megbonthattak egy korábbi sírt is, amelyből egy koponya került felszínre, melyet ugyancsak a két férfivel temettek újra.

Az ásatást vezető Sam Pfizenmaier szerint, a csontvázak helyzete arra enged következtetni, hogy a két férfi valamilyen rokonságban állhatott egymással – akár származás, akár házasság révén. Ugyanakkor nem tartja kizártnak azt sem, hogy a koporsó hiánya miatt, valójában csak véletlenül alakult ki a két csontváz különös testhelyzete.

A Guardian cikkéből kiderül, hogy a lelőhelyről számos Tudor-kori bőr- és textiltárgy is előkerült, amelyek között 22 bőrcipő, egy díszes pánt és lószerszámok szerepeltek. A leletek jól mutatják a korabeli London gazdagságát és kiterjedt kereskedelmi kapcsolatait is, hiszen előkerültek Spanyolországból és Itáliából származó selyemszövetek, sőt még Nyugat-Afrikából származó feketeborsot is találtak.

A kutatók szerint a környéken talált leleteket valószínűleg szemétként dobhatták az egykori Faggeswell patakba, amely London első földalatti vasútvonalának építése során telítődött fel. A megtalált tárgyakat és a csontvázakat szeptemberig lehet megtekinteni a londoni kikőtők és a kereskedelem történetét bemutató Museum of London Docklands kiállításában.

Címkék
2018. tavasz: Sorsgyötörte magyar anyák
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!