2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Római ékszereket viselő alán nő maradványai kerültek elő Oroszországban

2019. november 11. 18:33 Múlt-kor

Nagyszámú római készítésű ékszerrel eltemetett alán nő maradványaira bukkantak régészek Oroszország észak-kaukázusi régiójában, Kabard- és Balkárföldön. A körülbelül 2000 évvel ezelőtt élt asszony mellett mások is nyugodtak a sírban, vélhetően egyazon család tagjai voltak.

ásatás
Kép forrása: thehistoryblog.com / Joint North Caucasian Archaeological Expedition

Anna Kagyijeva, a Zajukovo–2 régészeti lelőhely vezető régészének elmondása szerint „az ujjain található két gyűrűt igen összetett technikával készítették.” A régész szerint „nincs kétség afelől, hogy az ékszerek római készítésűek”.

A két gyűrűt áttetsző fehér üvegből öntötték, és aranyszínű üvegszálak futnak végig rajtuk, középen pedig sötétebb színű üvegből készült berakással rendelkeznek.

Kagyijeva hozzátette: „Ezek a korban igen drágák lehettek, és szinte felbecsülhetetlen értékűek a barbár világban, mivel az Észak-Kaukázusban ekkoriban nem létezett üveggyártás.”

A nő által viselt cipőn szintén üvegből készült gyöngyök találhatók, ezek a karneol nevű narancsszínű kalcedonkristályt is tartalmazzák.

A nő emellett egy világos színű ametisztmedált is viselt, amelynek foglalata aranyból készült. „Arra a következtetésre jutottunk, hogy az észak-kaukázusi gazdag harcosok igen drága ékszerekkel ajándékozták meg szeretteiket” – mondta el Kagyijeva.

Az ékszereket viselő asszony mellett három férfi maradványait találták meg a sírban, egyikőjük biztosan harcos volt. Ő egy jellegzetes, úgynevezett Aucissa típusú ruhakapcsot, azaz fibulát viselt, ilyeneket legtöbbször római katonák sírjaiban találni.

A férfi emellett két római csatot is viselt, az egyik bronzból, a másik ezüstből készült. A sírban egy római lóféket is találtak a régészek.

Lehetséges, hogy e római tárgyak hadizsákmányként kerültek az alánokhoz, azonban a régészek valószínűbbnek tartják, hogy a harcosként azonosítható férfi római szolgálatban állt.

„A nő vélhetően közeli rokona volt a harcosoknak – anya, feleség vagy testvér –, mert a sír egy családi temetkezést takar.”

Az alánok a Kr. u. 1. század során vándoroltak a ponto-kaszpi sztyeppére, majd telepedtek le a Kaukázus északi előhegységeiben. A velük szomszédos szarmaták területére való betöréseik során a két kultúra temetkezési szokásai között keveredés történt, ami a Zajukovo–2 lelőhelyen található sírok közül többen is kimutatható. A sírok feltárása és elemzése tovább folyik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Az egyik üveggyűrű (kép forrása: thehistoryblog.com / Joint North Caucasian Archaeological Expedition)Az ametisztmedál (kép forrása: thehistoryblog.com / Joint North Caucasian Archaeological Expedition)A sírban talált további ékszertöredékek (kép forrása: thehistoryblog.com / Joint North Caucasian Archaeological Expedition)Kép forrása: dailymail.co.uk / Joint North Caucasian Archaeological ExpeditionKép forrása: dailymail.co.uk / Joint North Caucasian Archaeological Expedition
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár