2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Agyműtétbe belehalt szarmata harcos maradványaira bukkantak Oroszországban

2019. július 25. 19:44 Múlt-kor

Egy több mint 1500 éve elhunyt férfi maradványait találták meg régészek az Asztraháni területen, a Kaszpi-tenger közelében. A sírhelyre azáltal derült fény, hogy egy helyi földműves talált egy bronz edényt a földjén, miután egy szemetesgödör kialakításához fogott.

csontváz
Kép forrása: thesun.co.uk

A férfi csontváza mellett egy körülbelül kétéves, egyelőre ismeretlen nemű gyermeké is előkerült, mindkettőjük sírmellékletei igen érdekesek. Egyelőre nem tisztázott, hogy a férfi és a gyermek között volt-e bármilyen kapcsolat. A sírok a nomád szarmaták térségbeli tartózkodásának idejéből, a Kr. u. 2-4. századból származnak.

A férfit egy markolat nélküli, rövid karddal, valamint egy nyílhegyeket tartalmazó tegezzel temették el.A gyermek sírjában egy kacsa alakú olajos kancsó mellett számos különféle kőből és féldrágakőből készült gyöngyöt és más ékszert találtak, köztük két nagyméretű arany fülbevalót, valamint több nyakláncot és karkötőt, amelyek ametiszt-, üveg-, korall- és karneolgyöngyökből állnak.

A még nem egészen kifejlett tejfogakkal rendelkező gyermek vélhetően magas pozíciót foglalt el a társadalomban. Igazi különlegesség, hogy az ékkövek némelyikén görög mitológiai ábrázolások is találhatók, az egyiken például jól kivehetően Perszeusz tartja a Medúza levágott fejét.

A legérdekesebb része a leletnek azonban a férfi koponyáján található fejsérülés, amely a szakértők szerint nem harci sebesülés, hanem egy trepanációra (koponyalékelésre) tett kísérlet eredménye. „A nagy, kerek lyuk egy kudarcos koponyaműtétre utal” – mondta el Damir Szolovjev régész.

„A nyílás szélei nem mutatják a csontszövet újratermelődésének nyomait, ami azt jelenti, hogy a férfi vélhetően a műtét közben halt meg” – tette hozzá.

A beavatkozás célja nem egyértelmű, ugyanis a modern orvostudomány kifejlődése előtti időkben számos különféle panaszra alkalmaztak koponyalékelést, így például súlyos fejfájásokra, az agykoponyában megnövekedett nyomás enyhítésére, de még az epilepsziás tünetek remélt kezelésére is.

A térségben végzett eddigi kutatások szerint szokás volt az ilyen beavatkozások alkalmával kannabiszt, tudatmódosító hatású gombákat, és más sámánisztikus módszereket alkalmaztak a fájdalom enyhítésére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A férfi koponyájából jókora darab hiányzik (kép forrása: dailymail.co.uk)A Perszeusz-mítoszt ábrázoló kő (kép forrása: dailymail.co.uk)A kisgyermek maradványai az őt körülvevő ékszerekkel (kép forrása: thesun.co.uk)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár