2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Róma magyar templomát is érinti az Európai Templomséta

2021. május 7. 10:34 MTI

A vértanú Szent Istvánról elnevezett magyar nemzeti templom az egyik első állomása az Európai Templomséta nevű kezdeményezésnek, amely a Szentszék és az Európai Unió közötti diplomáciai kapcsolatok ötvenedik évfordulóján kezdődik Rómában vasárnap.

Santo Stefano Rotondo
A magyarok római nemzeti templomának számító Santo Stefano Rotondo

A május 9-i Európa-napon veszi kezdetét a Szentszék és a korábbi Európai Közösség között ötven évvel ezelőtt indult hivatalos diplomáciai kapcsolat ünneplése.

Az alkalomból az olasz fővárosban úgynevezett "európai útvonal" rajzolódik ki, amely a mai huszonhét uniós tagállam templomait érinti (itereuropaeum.eu).

A cél a tagállamok és a Szentszék közötti mély kapcsolatok hangsúlyozása – olvasható a Szentszékhez akkreditált EU-képviselet közleményében.

A program vasárnap a lateráni Szent János-bazilikában kezdődik az Angelo De Donatis bíboros bemutatta misével. Innen indul a séta, amely az első nap Lettország és a Cseh Köztársaság templomát érinti, valamint a római magyarok nemzeti templomát a kör alakú Szent István-bazilikában. A sétához a többi között a három ország szentszéki nagykövete is csatlakozik.

Minden helyszínen tablók számolnak be az adott ország és a Szentszék kapcsolatainak történetéről. A magyar templomban a Collegium Germanicum-Hungaricum papi kollégium kórusa várja a látogatókat.

A május 27-ig tartó európai megemlékezéshez minden vasárnap más és más római nemzeti templom csatlakozik. Utolsó állomás a Vatikánváros területén található Teuton-temető kápolnája lesz, amely Nagy Károly nevéhez fűződik.

A vértanú Szent Istvánról elnevezett római magyar templomban csütörtök este misével emlékeztek meg Mindszenty József bíboros halálának évfordulójáról. A templom az 1946-os bíborosi kinevezésétől kezdve Mindszenty római címtemploma volt.

A misét a cseh Michael Czerny bíboros, a Dikasztérium az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatában helyettes titkára mutatta be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár