2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Ritka fotók Jesse Jamesről

2015. szeptember 1. 14:37

A vadnyugat egyik leghíresebb banditája mindössze 17 éves volt, amikor az amerikai polgárháborúban egy déliekkel szimpatizáló szabadcsapathoz csatlakozott, amely sokszor a saját szakállára dolgozott, s nem riadt vissza az ártatlan civilek elleni gyilkosságoktól sem. Tevékenységével a polgárháború után sem állt le. A róla és családjáról készült rika képek valóban a vadnyugat világát idézik fel.

Jesse James

1865 után Jesse James csapata tovább folytatta tevékenységét, s több tucatnyi bankot, piacot fosztott ki, míg a vonatrablások során több mint százezer dollárt zsákmányoltak. Egy alkalommal, 1873-ban egy állítólag aranyrudakat szállító vonatot ki is siklattak, ám nemesfémre nem leltek. A hatóságok még a Pinker Ügynökséget is felbérelték a banditák ellen, azonban az északiak délen nem ismerték ki magukat; a Jesse Jamesékhez hasonló módszerekkel dolgozó ügynököket (bombát dobtak Jesse édesanyja szobájába) közutálat fogadta a déli államokban, s egyre erősebb lett a gyilkos bandita iránti rokonszenv annak ellenére is, hogy a pénztárosokat minden bankrablásnál egyszerűen merő szórakozásból agyonlőtte.

A hivatalos történet szerint a minden razziát, rajtaütést és támadást túlélő banditát 1882-ben saját embere árulta el, aki a büntetlenségért, valamint a tízezer dolláros vérdíjért cserébe hátulról fejbe lőtte Jamest. A szóbeszéd szerint a 34 éves amerikai gengszter megrendezte saját halálát. 1995-ben exhumálták a bandita feltételezett maradványait, amelyeket DNS-vizsgálatok alá vetettek. A tesztek szerint valóban az ő testét hantolták ki, mivel a genetikai markerek összhangban álltak ismert leszármazottjai génjeivel. Azonban néhány évvel később két újabb testet exhumáltak: egyikőjük még életében azt állította, hogy ő az igazi, a vonat- és bankrablásokról elhíresült Jesse James, de ez nem bizonyosodott be száz százalékosan. A rejtély még ma is fennáll.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A hétéves Jesse és az ötéves húga, Susan (1854)Jesse Woodson James a bal szélen látható szülei, Orpha Elizabeth és William M James mellettJesse James a Missouri állambeli Platte City-ben 1864. július 10-énJesse és közeli barátja, Archie Clements a polgárháborúban (1864-1865)A bandita fotója a Tennessee-beli Nashville-ben (1866)Jesse jobbról a második a képenA bandita San Franciscóban (1867)Jesse (jobb oldalon), testvére, Frank James (középen) és Fletch Taylor Nashville-ben 1867 júniusábanA bandita (az álló sorban balról a harmadik) unokatestvére, Zee Mimms mellett áll, aki később a felesége lett (a kép 1868 októberében készült)A törvényenkívüliFrank és Jesse JamesA bandita a képen a balról másodikJesse James az Illinois állambeli Greenville-ben (1869)Jesse James, felesége Zerelda Mimms és lányukA New Jersey állambeli Long Branch egyik stúdiójában készült kép 1871-bőlJesse James és Cadwell ChilesA gengszter testvérével, Frank Jamesszel az illinoisi Carolinában (1872)Jesse James az arkansasi Hot Springsben (1874)A bandita Nebraska Cityben (1875)1876-banTestvérével, Frankkel 1875-1876 körülA James banda tagjai Nashville-ben 1880-banJesse koporsójában 1882-ben
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár