2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtélyes módon halt meg Amelia Earhart, a levegő koronázatlan királynője

2023. március 21. 18:05 Paul Skates

Ő volt valószínűleg a világtörténelem egyik legelső női világsztárja. Olyan celeb, aki abból kovácsolt ismertséget, hogy férfiak által uralt területen állított fel és döntött meg különböző rekordokat. Szenvedélye lett a repülés, ami végül a máig rejtélyes halálát is okozhatta.

earhart

Repülésmentes kezdetek

Amelia Earhart 1897-ben szerencsés körülmények között született, mivel családja a vagyonosabbak közé tartozott. A gyermekkora ennek megfelelően átlagosnak nevezhető, bár bátorsága már ekkor megmutatkozott.

Sokat játszott a testvérével, szívesen mászott fára, és vadászott puskával patkányokra. Emellett szívesen gyűjtögettek együtt állatokat, például békákat, lepkéket vagy gilisztákat.

Egy alkalommal az édesanyja megtiltotta neki, hogy felüljön a hullámvasútra, mire Amelia odahaza megépítette a saját hullámvasútját. Természetesen felbukott és megsérült, de a visszaemlékezések szerint a repüléshez hasonlította az élményt.

Tízéves volt, amikor először találkozott repülőgéppel, de a kétfedelű masinába első látásra még nem szeretett bele, nem is keltette fel az érdeklődését.

Az idilli gyermekkornak hirtelen vége szakadt, amikor Amelia apját alkoholizmusa miatt 1914-ben nyugdíjazták, a nagymamájuk pedig csaknem ugyanekkor meghalt. Bár az örökséget az unokáira hagyta, apja szüntelen munkakeresésének az lett a következménye, hogy több városban is éltek rövidebb ideig.

1917-ben, miután az Egyesült Államok is belépett az első világháborúba, Amelia ápolónői szolgálatra jelentkezett a Vöröskeresztnél. Torontóba küldték dolgozni, ahol a háborút követő spanyolnáthajárvány idején is szolgált.

Kórházi munkája során ő maga is megfertőződött, tüdő-, majd arcüreggyulladást kapott. Utóbbiból sohasem épült fel teljes egészében, ezért repülés közben többször kötést kellett viselnie, hogy eltakarja az arcüreg tisztítására szolgáló kis csövet.

Egy, az ápolónői korszakához fűződő történet szerint egy alkalommal annyira lenyűgözte lovaglótudásával az arra járó kanadai légierő tisztjeit, hogy azok meghívták őt és húgát megmutatni nekik a repülőgépeiket. Amikor megkérdezte, hogy vezetheti-e az egyiket, azt a választ kapta, hogy ezt még egy tábornok felesége sem tehetné meg. Ettől a pillanattól kezdve érdeklődése fokozottan a repülés felé fordult.

Számos izgalmas írással találkozhatsz még a Múlt-kor magazin tavaszi számában!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár