2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rábukkantak Ernest Hemingway 10 évesen írt művére

2017. október 3. 17:23

Az egyik legismertebb Nobel-díjas amerikai író, Ernest Hemingway még csupán tíz esztendős volt, amikor már szárnyait bontogatta. Két kutató bizonyítékokat talált, miszerint 1909-ben a leendő író térképeket bogarászott, valamint Írország és Skócia földrajzát tanulmányozta, ugyanis azt akarta, hogy most fellelt fikciós utazóregénye valóságosnak tűnjön.

Írói korszakának legkorábbi ismert bizonyítékára nemrég bukkantak rá egy fagyasztótasakban, amelyet egy lőszerdobozba raktak el a Hemingway család egyik barátjának archívumai közé, számolt be a The Telegraph.

Egy évvel az író halálát követően, 1962-ben Hemingway negyedik felesége elhagyta „Toby” Bruce-t, aki kezdetben az alkotónak dolgozott, később pedig jó barátok lettek. Hemingway halála után számos relikviáját hagyta rá, amely mind a mai napig a Bruce család gondozásában áll.

Tavaly májusban Sandra Spanier, a Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársa, a Hemingway leveleit gondozó és rendszerező projekt vezetője, valamint Brewster Chamberlin történész egy jegyzetfüzetre bukkant a fiatal Hemingway egyik történetével a már említett archívumban, számolt be a The New York Times.

Spanier és társa a floridai Key Westben jelentette be az író levelei újabb négy kötetének kiadását, amely még ebben a hónapban várható. A mostani, az 1929 és 1931 közti időszakot felölelő kiadványokkal együtt összesen 17 kötet jelent meg mindezidáig. A kutatók a mostani útjuk során csak meg akartak bizonyosodni afelől, hogy egy levelet sem hagytak ki az újabb könyvekből, amikor rábukkantak a gyermektörténetre.

„Európába fogunk utazni” – kezdődik a sztori. „A 20th Century Ltd.-del [a 20. század egyik legismertebb vasútja] fogunk New Yorkba menni, ahol hajóra szállunk” – folytatódik. A fagyasztótasak címkéjén ez áll: „September 8, 1909, EH diary (napló) to Europe”. Hemingway napló formában írta le történetét, amelyet szüleinek címzett, így ránézésre egyáltalán nem egyértelmű, hogy valóban fikció-e. Azonban tudjuk, hogy csak idősebb korában járt először az öreg kontinensen, arról pedig sohasem készített precíz leírást. A naplóban olvasható helyismeretei valóban előzetes kutatásból származnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár