2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Prágában visszaállíthatják Radetzky marsall lovas szobrát

2016. november 29. 15:05 MTI

A cseh főváros önkormányzata mérlegeli, hogy visszaállítja a Kisoldali térre Joseph Wenzel Radetzky csehországi származású osztrák marsall lovas szobrát, amelyet Csehszlovákia 1918-as megalakulását követően távolították el - írta a Novinky.cz cseh hírportál kedden.

A városi tanács a közelmúltban megbízatást adott egy építészeti tanulmány kidolgozására, hogyan lehetne felújítani a Kisoldali teret és közvetlen környékét, illetve újra az eredeti helyén felállítani a lovas szobrot is. A patinás Kisoldali tér, amely a Prágai Vár, a Hradzsin alatti váralja központi tere, évtizedeken át autóparkolóként szolgált. A városi tanács egy éve úgy döntött, hogy a teret visszaadja a városlakóknak és a turistáknak. Első lépésként megszüntették a parkolást. A felújítási munkálatok kezdetét a jövő évre tervezik.

Joseph Wenzel Radetzky (1766-1858) életnagyságú lovas szobra röviddel halála után, 1858-ban került a prágai Kisoldali térre. Csehszlovákia 1918 októberi megalakulása után azonban a túltengő hazafias felbuzdulás jegyében az osztrák császársághoz kapcsolódó köztéri műalkotásokat a csehek fokozatosan eltávolították, többnyire megsemmisítették, és csak ritka esetekben kerültek ezek a szobrok múzeumi gyűjteményekbe. Hasonló sors érte 1918 után Szlovákiában a magyar köztéri szobrokat.

Miután a Radetzky-szobrot a szakértők nagyon jó műalkotásnak tartották, még 1918 karácsonya előtt letakarták, bedeszkázták, és így elkerülte a pusztulást. A szobrot 1919-ben szétszedték és múzeumi raktárba szállították. A szocialista évtizedekben az osztrák császári marsall szintén a cseh nemzet ellenségének számított, így visszatérése a köztérre fel sem merülhetett. Az 1989-es rendszerváltás után azonban többen felvetették, hogy a cseh képviselőház és a szenátus szomszédságában lévő történelmi térnek vissza kellene adni egykori arculatát, beleértve a szobor felállítását is.

Végleges hivatalos döntés ugyan még nincs, de minden jel arra vall, hogy a híres és értékes lovas szobor rövidesen visszakerülhet az eredeti helyére, a prágai Kisoldali térre. Josepf Wenzel Radetzky gróf 1766-ban a csehországi Trebnitzben (ma Sedlcany) született és 1858-ban az olasz Milánóban halt meg, miközben fényes katonai karriert futott be, az osztrák császári hadsereg marsallja és a császár tanácsosa is volt. Neve az idősebb Johann Strauss által írt Radetzky-induló által vált közismertté és halhatatlanná.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár