2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Pillanatok alatt elkelt egy 150 éves guillotine Franciaországban

2018. július 12. 14:31 MTI

Egy francia milliomos vásárolt meg egy szerdai párizsi aukción 8008 euróért (2,6 millió forintért) egy guillotine-t. A guillotine áruba bocsátása miatt azonban sokan tiltakoztak Franciaországban, ahol 1981-ben eltörölték a halálbüntetést.

Guillotine

A 150 éves, kicsorbult élű, három méter magas guillotine a Drouot akciósház szerint csupán egy másolat, sohasem végeztek vele ki senkit. Egy alkalommal kiállították egy kínzásokat bemutató kiállításon Párizsban. A guillotine áruba bocsátása miatt azonban sokan tiltakoztak Franciaországban, ahol 1981-ben eltörölték a halálbüntetést. A felügyelet szóvivője szerint nem kellett volna árverésre bocsátani a guillotine-t, mivel „az olyan tárgyak, mint a náci haláltáborokba deportáltak ruhái vagy a kínzóeszközök, érzékeny dolgok”.

A felügyelet mégsem állította le a 2011-ben szintén Párizsban megrendezett aukciót, amelyen 220 ezer euróért (71,5 millió forintért) vásároltak meg egy másik guillotine-t, s amelynek licitálói között Lady Gaga is szerepelt. A felügyelet ezúttal már azért sem szólhatott bele az eladásba, mert az egy csődeladás része volt. A 19. század közepén készült guillotine-másolat két perc alatt elkelt, a legjobb árat Christophe Fevrier francia gyáros adta meg érte.

Ugyanakkor nem minden árverésre kerülő guillotine talál vásárlóra. Négy éve Nantes-ban 40 ezer euróért (13 millió forintért) kínáltak eladásra egyet, ekkora árat azonban senki sem adott meg érte. 2012-ben pedig a francia kulturális miniszter akadályozta meg 812 olyan tárgy eladását, amely az utolsó algériai francia hóhér tulajdonában voltak. Fernand Meyssonnier 200 embert végzett ki, amikor Algéria még Franciaország része volt. Áldozatai többsége az algériai függetlenségért harcolt.

A guillotine általi halált az akasztásos kivégzés "humánusabb" változataként vezették be. A francia forradalmat követő terror idején 1793 és 1794 között több mint 16 ezer embert fejeztek le nyaktilóval. Az utolsó ember, akit guillotine-nal végeztek ki Franciaországban, a tunéziai Hamida Djandoubi volt 1977-ben, akit egy fiatal nő megkínzásáért és meggyilkolásáért ítéltek halálra.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!