2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öt vakmerő rabszolgaszökés

2015. november 12. 08:30

Mielőtt az 1865 januárjában elfogadott 13. alkotmánykiegészítéssel az Egyesült Államokban eltörölték a rabszolgaságot, a szabad élet reményében több tízezer rabszolga kísérelt meg elszökni „ura” elől. A kötöttségektől szabadulni igyekvő feketék gyakran rendkívül szellemes, részletesen kidolgozott terveket eszeltek ki. Az amerikai történelem öt legbátrabb szökési kísérlete. 

Ládával a szabadságba

Miután feleségét és gyermekeit 1848-ban eladták, és egy másik államba szállították, a virginiai születésű Henry Brown eltökélte, hogy minden eszközzel a szabadság elérésére fog törekedni. Egy szabad fekete és egy fehér boltos segítségével kieszelt egy kétségbeesett tervet, miszerint egy fából készült ládában fog Richmondból Philadelphiába szökni. 1849. március 23-án a férfi bezárkózott egy kétszer három méteres „szárazáru” feliratú ládába, és felkészült a pennysylvaniai városig tartó útra. Brown csak néhány kekszet és egy kis vizet vitt magával. Az utazás egy pontján a láda felfordult, így a férfinak másfél órán át fejjel lefelé kellett átvészelnie az utazást egy gőzhajó fedélzetén. A szemei kiguvadtak, és majdnem elájult, amikor egyszer csak két utas visszafordította, és ülőhelyként kezdte el használni a dobozt.

Brown végül egy 27 órás, embert próbáló utat követően megérkezett Philadelphiába. Kisebbfajta híresség lett, 1850-ben azonban a szökevény rabszolgákra vonatkozó törvény értelmében el kellett hagynia otthonát. Később egy ideig Nagy-Britanniában élt, ahol saját meneküléséről szóló darabbal haknizott. 1875-ben visszatért az Egyesült Államokba, ahol bűvészként kezdett dolgozni. A show része volt, hogy minden egyes alkalommal bemászott abba a dobozba, amely egyszer elhozta számára a szabadságot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár