2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Oszmán harci teve csontváza került elő Ausztriában

2015. április 2. 14:12 MTI

Egy 17. századi, teve, dromedár és kétpúpú teve keverékének komplett csontvázát találták meg kutatók az ausztriai Tullnban egy bevásárlóközpont építése közben. 

Oszmánok

A lelet egyedülálló, mert bár tevecsontok szerte Európában előkerültek a római időkig visszamenőleg, Közép-Európában még nem találtak egészében és ilyen jó állapotban fennmaradt tevecsontvázat. Az állatot valószínűleg a Bécset 1683-ban ostromló oszmán sereg vitte magával osztrák területre. A csontok kevés deformálódást mutatnak, ezért inkább hátas-, mint málhásállatként használták - számol be a 2006-os felfedezésről a Plos One tudományos szaklap friss számában Alfred Galik, a bécsi állatorvosi egyetem kutatója.

Korabeli feljegyzések és régészeti leletek tanúsága szerint a törökök nemcsak Bécset, hanem az attól nyugatra, ugyancsak a Duna partján fekvő Tulln városát is ostromolták - emlékeztet a kutató, aki szerint a sivatag hajója egy csereügylet révén kerülhetett a törököktől a helyi lakossághoz, és a szakszerűtlen bánásmód miatt pusztulhatott el.

Galik szerint a korabeli osztrákok vélhetően nem tudtak mit kezdeni az egzotikus állattal, nem tudták, hogy mivel etessék, sőt azt sem, hogy a húsa fogyasztható-e, ezért azt elpusztulása után, más hulladékkal együtt felhasználatlanul elásták egy romba dőlt épület pincéjében 332 évvel ezelőtt. A hadjáratokon használt hátas-, illetve málhásállatok húsát elhullásuk esetén rendszerint elfogyasztották, ezért a legtöbb helyen Európában csak egy-egy csontdarab maradt fenn a tevéktől.

Alfred Galik szerint a hibrid állatok igénytelenebbek, ugyanakkor kitartóbbak és nagyobbak voltak szüleik fajánál, ezért hadviselésre különösen alkalmasak voltak. Az osztrák kutatók vizsgálatai szerint a Duna partján talált teve hím állat volt, hétéves lehetett és valószínűleg herélt volt. A ritka leletet a nagyközönség valószínűleg nem láthatja, további vizsgálatok után a csontok egy raktárba kerülnek - írta a dpa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár