2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Országszerte több városban folytatódik az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban kulturális programsorozat

2024. augusztus 30. 11:20 MTI

Mohácson és Komlón augusztus 30. és szeptember 1. között, Szolnokon augusztus 31-én várja a közönséget 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban kulturális programsorozat – tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az MTI-t csütörtökön.

Mohács
A II. Nemzetiségi Vásár Mohácson 2023-ban (Facebook/ Mohács Város Önkormányzata)

Mohácson a hétvégén a III. Nemzetiségi Vásárhoz kapcsolódóan vehetnek részt a kulturális programsorozat eseményein az érdeklődők.

A programok között a Szépművészeti Múzeum Királyok, hősök, csaták című előadása várja a közönséget a Kanizsai Dorottya Múzeumban és ehhez kapcsolódik a történelmi pop-up képeslap készítése is.

A Magyar Nemzeti Levéltár vándorkiállítása Magyarország történetéből felvillantja az elmúlt 1100 évet meghatározó eseményeket, valamint az Európai Unióhoz való csatlakozás előzményeit, a folyamatát és annak hatásait. Huszonkét nő sorsa tárul a látogatók elé a mohácsi Busóudvarban, a koronás főtől a főúri herceg- és a takaros polgár kisasszonyokon át a kitelepített cselédlányig Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony című utazó-tablókiállításán.

Mohács városának érdekességei, a vármegye és a térség különlegességei jelennek meg a Nemzeti Művelődési Intézet Hungarikum játékterén a Széchenyi téren. Szintén ezen a helyszínen várja a közönséget a Hagyományok Háza kézműves műhelye.

A mohácsi Kossuth Teátrumban a Pécsi Balett Vincze Balázs Harangozó-díjas, érdemes művész rendezésében a Carmen című táncdrámát adja elő, míg a Pécsi Művészeti Gimnázium Táncművészeti Képzésére járó hallgatói Karöltve című bemutatójukkal lépnek színpadra. Látható lesz Vidnyánszky Attila rendezésében a Háztűznéző című darab is a Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadásában.

Komlón a bányásznapokhoz csatlakozva rendezik meg a programsorozatot. A Kaptár Művelődési Központban Tősér Ádám Blokád című filmjét vetítik, ugyanitt a Hiperkarma frontembere, Bérczesi Róbert személyes történeteibe enged bepillantást, míg Ilka Gábor író az Egyorrúak című kötetét mutatja be, a program harmadik vendége Gerner Csaba színész lesz. Sebő Ferenc a komlói Eszperantó téren ad koncertet.

Szolnokon a Szolnok Napjához csatlakozva vehetnek részt augusztus 31-én az érdeklődők a kulturális programsorozaton, amelynek kínálatában kiállítás, színház, cirkusz- és táncművészeti előadás, filmvetítés, kézműves foglalkozás, hungarikum játéktér és a magyar konyha remekeit kínáló gasztrobusz is szerepel.

A Nemzeti Művelődési Intézet Hungarikum játéktere a Hild János téren várja az érdeklődőket. A TiszapArt Moziban az 1968 - Egy szerelem rekonstrukciója című filmet mutatják be, a Szolnoki Szigligeti Színház színpadán Petőfi Sándor A helység kalapácsa című hőskölteménye elevenedik meg a Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Magyar Drámai Színház társulatának előadásában, Vidnyánszky Attila rendezésében.

A teljes kulturális programkínálat a Kultura.hu/mimagyarok oldalon olvasható.

A programsorozat a KIM és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár