2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Örökre megismertette a magyar futballt a nagyvilággal a Száguldó Őrnagy

2022. november 17. 08:55 MTI

16 éve, 2006. november 17-én hunyt el Puskás Ferenc, minden idők egyik legnagyobb magyar labdarúgója, olimpiai bajnok, a legendás Aranycsapat kapitánya, a Nemzet Sportolója. A csatárzseni játékát a kiismerhetetlen cselek, szellemes megoldások és a hajszálpontos átadások jellemezték.

Puskás és Hidegkuti
Puskás Ferenc és Hidegkuti Nándor egy hollandok elleni meccsen (1954) (Wikipedia / Nationaal Archief / CC BY-SA 3.0)

1927. április 1-jén született Kispesten Purczeld Ferenc néven, a család nevét a harmincas években magyarították Puskásra. A kispesti grundokon rúgta a rongylabdát, tehetségére edző édesapja figyelt fel. Tizenhat évesen mutatkozott be a Kispesti AC csapatában, a ballábas Puskás – miként később a válogatottban is – balösszekötőként játszott.

A magyar sport erőszakolt átszervezése idején a KAC-ból Budapesti Honvéd, Puskásból „a Száguldó Őrnagy” lett. Öt bajnoki címhez (1949, 1950, 1952, 1954, 1955) segítette a csapatot, amely akkoriban Európa egyik legerősebbjének számított. 349 mérkőzésen 358 gólt lőtt, és négyszer lett magyar gólkirály.

A válogatottban tizennyolc évesen, Ausztria együttese ellen mutatkozott be, rögtön góllal. Az addig Svábnak becézett fiatalemberre ekkor ragadt rá az Öcsi, mert Zsengellér Gyula a gólpasszt adva állítólag azt kiáltotta: „Öcsi, lődd be!” A címerest mezt 1956-ban szintén az osztrákok ellen húzta magára utoljára. 85 válogatott mérkőzésen összesen 84 gólt lőtt, játékát a kiismerhetetlen cselek, a szellemes megoldások, a hajszálpontos és jól időzített átadások jellemezték, villámgyors lábú és eszű csatárzseni volt.

A kapus Grosics Gyula, a jobbfedezet Bozsik József és a Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás csatártrió köré szervezett Aranycsapat négy éven át nem talált legyőzőre. Megnyerték az 1952-es helsinki olimpiát, 1953-ban „az évszázad mérkőzésén” 6:3-ra verték a londoni Wembley arénában a hazai pályán addig (kontinentális csapat által) veretlen angolokat. Ezen a mérkőzésen kétszer talált a hálóba, legendássá vált a visszahúzós csel után lőtt gólja.

1953-ban megnyerték az Eb elődeként megrendezett Európa-kupát, a döntőben 3-0-ra verték meg az olasz csapatot, két találatot Puskás szerzett. A fantasztikus sorozat a legrosszabbkor, az 1954-es világbajnokságon az NSZK válogatottja elleni, 3-2-re elvesztett berni döntőben szakadt meg. A kudarcnak tekintett ezüstért idehaza a sérülten pályára lépő Puskást tették bűnbakká. Akkoriban úgy tartották, a válogatottban az játszhatott, akire ő rábólintott, bár maga később úgy emlékezett: „Én csak csapatkapitány voltam, aki jó volt, bekerülhetett.”

Az 1956-os forradalom kitörésekor a Honvéd BEK-mérkőzése miatt külföldön volt, majd egy engedély nélküli dél-amerikai túrán is részt vett csapatával. Puskás nem tért haza, de csak 1958-ban sikerült Östreicher Emil menedzser segítségével a Real Madridhoz szerződnie. A 18 kiló súlyfelesleggel többnyire csak „helyben futó” játékosnak előbb le kellett fogynia.

Később így emlékezett erre: „Hat hetet kaptam. Felhúztam minden ingem, gatyám, pulóverem, és futottam az összeesésig.” Csaknem tíz évig játszott még, és páratlan sikereket ért el a Real Madriddal. 1958 és 1967 között 372 mérkőzésen 324 gólt szerzett, hat spanyol bajnokságot, négy spanyol gólkirályi címet, két Király Kupát (1958, 1962) nyert. Háromszor volt BEK-győztes (1959, 1960, 1966), kétszer a BEK gólkirálya (1960, 1962), és egy Interkontinentális Kupát is elhódított csapatával.

Alfredo di Stefanóval minden idők egyik legjobb támadókettősét alkották: 1960-ban a 7-3-as spanyol győzelemmel zárult BEK-döntőben az argentin csatár három, Puskás négy gólt szerzett az Eintracht Frankfurt ellen, ez máig rekord. Puskás 1960-ban az Aranylabda-szavazáson a második helyen végzett, a spanyol szurkolók körében beceneve Canoncito (Ágyúcska) volt.

1961-ben megkapta a spanyol állampolgárságot, az 1962-es világbajnokságon a spanyol válogatott tagjaként vett részt, 1963-ban a világválogatottban, 1965-ben az Európa-válogatottban is pályára lépett. Harminckilenc évesen vonult vissza, és csaknem negyedszázadon át edzősködött. Tucatnyi országban tevékenykedett, legnagyobb sikerét a görög Panathinaikosszal érte el, amelyet 1971-ben a BEK-döntőbe vezetett.

Csak 1981-ben mert először hazajönni, mert attól félt, hogy disszidens katonatisztként börtönbe zárják. A szurkolók túláradó szeretete mélyen meghatotta, 1991-ben feleségével végleg hazaköltözött. 1992-ben alezredesi rangfokozatot kapott, 1995-ben ezredessé léptették elő. Magyar klubnál soha nem dolgozott edzőként, de 1993-ban, áprilistól júliusig tréneri pályafutásának utolsó állomásaként négy mérkőzés erejéig a válogatott szövetségi kapitánya volt.

A már életében legendává vált Puskás az egyik legismertebb magyar, a világ minden táján az elsők között említik, ha Magyarországról van szó. 1997-ben a NOB Olimpiai Érdemrendjével, idehaza a Köztársasági Elnök Arany Emlékérmével tüntették ki. A FIFA alapító tagként választotta be az 1998-ban létrehozott Bajnokok Csarnokába, 2001-ben őt választották meg a múlt század legjobb magyar férfi sportolójának.

Budapest és Kispest díszpolgára, a kerületben utca és iskola viseli nevét, 2002-ben róla nevezték el a Népstadiont. 2004-ben megkapta a Nemzet Sportolója címet, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést.

Puskás Ferenc 2006. november 17-én hunyt el. Temetését nemzeti gyásznappá nyilvánították, sírja a Szent István-bazilika altemplomában van. Halála után dandártábornokká léptették elő, 2007-ben vette fel nevét a felcsúti utánpótlás-nevelő központ. A FIFA 2009-ben díjat alapított emlékére, amelyet minden évben a legszebb gólt szerző játékos kap, s Puskás Ferenc nevét viseli a magyar bajnokság legtehetségesebb játékosának járó díj is.

2012-ben beválasztották a Real Madrid álom tizenegyébe, szobra van Óbudán és a Real Madrid sportcentrumában. Életművét 2013-ban hungarikummá nyilvánították, az olaszországi Signában stadiont neveztek el róla.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár