2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öngyilkosságba hajszolták a fájdalommentes foghúzás úttörőjét

2023. december 11. 19:05 Múlt-kor

„Ez a valaha volt legnagyszerűbb felfedezés! Még annyit sem éreztem, mintha egy tűvel szúrtak volna meg” – kiáltott fel az anekdota szerint Horace Wells connecticuti fogorvos 1844. decemberi 11-én, miután kollégája kihúzta az egyik rossz fogát.

Wells operáció
Wells balsikerű műtétjéről készült korabeli illusztráció

Míg korábban a foghúzás szinte elviselhetetlen fájdalommal járt, Wells a beavatkozás alatt a dinitrogén-oxid, vagyis nevetőgáz hatása alatt szinte semmit sem érzett. Bár módszere elterjedésére még évtizedeket kellett várni, a fogorvost az általános érzéstelenítés úttörői között tartják számon.

Az 1772-ben feltalált, kéjgázként is ismert vegyületet kezdetben nem fájdalomcsillapításra, hanem szórakoztatásra használták. A 19. század elejétől kezdve élelmes üzletemberek járták az amerikai és kanadai vidéket, és ún. nevetőgáz-show-t tartottak a lakosságnak.

Az 1830-as években maga Samuel Colt is kéjgázt árulva igyekezett pénzt gyűjteni a forgótáras ismétlőfegyverrel kapcsolatos ötletének megvalósításához.

1844. december 10-én Horace Wells is ellátogatott feleségével egy nevetőgáz hatásait bemutató rendezvényre. A fogorvos meglepődve vette észre, hogy egyik, vegyületet belélegző ismerőse nem érzett semmiféle fájdalmat, miután csúnyán beverte a lábát egy padba.

Wells rádöbbent, hogy a gázt érzéstelenítésre is lehet használni. A fogorvos korábban betegei fájdalmát látva olykor órákon át nem tudta folytatni a munkáját, így a nevetőgázban hatalmas lehetőséget látott.

Kocka

Felfedezését 1845 januárjában egy bostoni kórházban is bemutatta. Bár a kísérleti alany nem érzett fájdalmat, többször felnyögött foghúzás közben, ezért a hallgatóság sarlatánnak titulálta, és elüldözte Wellst.

A kudarc nagy hatással volt a fogorvosra, aki idővel az éter és a kloroform rabjává vált. Miután 1848 januárjában zavarodott állapotban savat szórt két New York-i járókelőre, börtönbe zárták. Ezt a szégyent már végképp nem tudta elviselni. Három nappal 33. születésnapja után zárkájában egy borotva segítségével öngyilkos lett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A 19. századig a foghúzás egy mindennapos, mégis igen fájdalmas művelet maradt (Johann Liss festménye a 17. századból)Horace Wells portréja (Wikipedia / Wellcome Images / CC BY 4.0)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!