2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori játékhoz használt kerámiagolyókra bukkantak Közép-Kínában

2022. január 31. 12:50 MTI

Golflabdához hasonló, ókori játékhoz használt kerámiagolyókra bukkantak a közép-kínai Honan tartomány egyik egyetemének gyűjteményében – számolt be vasárnap a China Daily című kínai lap.

A Pingtingsani Egyetem kerámiagyűjteményének rendezésekor több mint ezer kerámialabda, továbbá a golyók készítéséhez használt öntőforma, illetve befejezetlen golyók kerültek elő. Az egyetemnek helyet adó Pingtingsan városa a kínai fővárostól, Pekingtől több mint 700 kilométerre délnyugatra fekszik.

A labdákat az ókori Kínában népszerű, csujvan (szó szerinti fordításban: labdaütés) nevű játékhoz használták. A játékot a modern golfra emlékeztető jegyei miatt ókori kínai golfként is emlegetik: a játékosoknak ütő segítségével kellett a talajon ásott lyukakba eljuttatni a kerámiagolyókat. A csujvan játék elődje feltehetőleg egy olyan, putacsiu nevű csapatjáték volt, melynek során az egyik csapatnak ütők segítségével kellett egy golyót juttatni az ellenfél kapujába.

Az előkerült kerámiagolyók többsége öt centiméter átmérőjű – kicsivel nagyobb a modern golflabdák standard méreténél –, anyaguk kerámia vagy porcelán. Néhányat a modern golflabdákon is található bemélyedésekkel díszítettek.

A leletek közül a legrégebbiek a Tang dinasztia (618–907) idejéből származnak, és eredetileg ókori, porcelán készítésére használt kemencékből kerültek elő. A mai Pingtingsan környékén az ókorban fejlett porcelánkészítő kézművesipar működött.

A China Daily a kínai sportfelügyelet egyik kutatóintézetének munkatársára hivatkozva azzal magyarázta a leletek jelentőségét, hogy most először került elő egyszerre ilyen nagy mennyiségű, a labdajáték eredetének mélyebb tanulmányozására használható csujvanlabda.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár