2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nemzetközi növénytani gyűjtemények költöznek az iszkaszentgyörgyi kastélyba

2023. július 6. 19:03 MTI

Az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastélyban kap helyet a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány (NDA) által létrehozott és fenntartott herbáriumgyűjtemény, szakkönyvtár és génbank.

kastély
Az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély (kép forrása: Wikimedia Commons / indafotó / AZso / CC BY-SA 2.5 HU)

Az európai viszonylatban is kiemelt értékű gyűjtemény költöztetése azért vált szükségessé, mert az annak eddig otthont adó budakeszi ingatlan műszaki állapota jelentősen leromlott – írta a kollekció megóvását segítő Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA) szerdán.

A közlemény szerint a gyűjtemény a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. felajánlásának köszönhetően kap helyet az Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastélyban.

Az NDA a Magyar Természettudományi Múzeum Dendrológiai Dokumentációs Projektje munkacsapatából alakult 1995-ben.

Sikeres expedícióik nyomán az alapítvány munkatársai célul tűzték ki a világ mérsékelt övi fás növényeinek minél teljesebb megismerését, az expedíciós gyűjtések és háttérdokumentációjuk megőrzését, szakmai és ismeretterjesztő műveikkel a természetismeret terjesztését – emlékeztet az MKA és a NÖF közös közleménye.

Mint kiemelték, a gyűjtemény Európában az 52. legnagyobb.

A több százezer herbáriumi mintához szintén több százezer analóg és digitális szakfotó, háromezer kötetes dendrológiai szakkönyvtár, kiterjedt, jól dokumentált génmegőrző élő növénygyűjtemény tartozik, amely a Föld mérsékelt és hideg égövi területeit feltáró rendszeres gyűjtőmunka eredménye.

Az NDA, az MKA és a NÖF együttműködési megállapodása a gyűjtemény és a könyvtár megőrzését és minél szélesebb körű megismertetést célozza.

A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány gyűjteményei és dokumentációs központja ezért a Budapesttől 80 kilométerre fekvő iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély egyik szárnyába költözik.

A kastélyban helyet kapó dendrológiai és expedíciótörténeti kiállítás a tervek szerint 2023 végétől fogad majd látogatókat – áll a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár