Kalandos középkor

Nemrég került elő, máris csillagászati összeget fizettek Frida Kahlo képéért

2016. november 25. 11:53 MTI

Frida Kahlo mexikói festőművész 60 év után nemrég előkerült, soha ki nem állított képe 1,81 millió dollárért (532 millió forintért) kelt el a Sotheby’s aukciósház New York-i árverésén. A nemzetközi piacon a latin-amerikai művészek közül a mexikói festőnő képeiért adnak a legmagasabb árat. 

Frida Kahlo: Lány nyaklánccal
Frida Kahlo: Lány nyaklánccal

A Nina con collar (Lány nyaklánccal) című olajvászon festmény európai vevőhöz került, akinek kilétét nem fedték fel. A kép 1929-ben született, Kahlo 143 festménye közül az első húsz között készült el. Már magán viseli a festő későbbi önarcképeinek néhány jellegzetes vonását, a “szárnyas” szemöldököt és a frontális, szembenéző portrét. Az indigókék hátterű kép modellje, egy 13-14 éves lány egyenesen a nézőre tekint. “Van benne valami melegség és meghittség” – mondta Axel Stein, a Sotheby’s Latin-Amerika-szakértője.

A latin-amerikai művészeti aukció teljes bevétele 16,84 millió dollár volt, a keddi eseményen legdrágábban, 2,29 millióért Rufino Tamayo egy alkotása kelt el, mely egykor Audrey Hepburn tulajdonában volt. Tavaly a Sotheby’s egy 1939-ben készült Kahlo-festményt rekordáron, 8 millió dollárért (2,3 milliárd forintért) adott el. A nemzetközi piacon a latin-amerikai művészek közül a mexikói festőnő képeiért adnak a legmagasabb árat. Stein szerint ez részben azzal magyarázható, hogy Mexikó évtizedeken át tiltotta a Kahlo-művek kivitelét az országból.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!