2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem engedték kikötni Cook kapitány hajójának mását a tiltakozó maorik

2019. szeptember 18. 10:23 MTI

Nem engedték kikötni James Cook brit felfedező Endeavour nevű hajójának mását egy új-zélandi faluban, mert a helyi maori törzsek ellenzik a látogatást.

A hajó útja része annak a rendezvénysorozatnak, amellyel októberben megemlékeznek az európai gyarmatosítók és a helyi őslakosok 250 évvel ezelőtti találkozására.

"Cook egy barbár volt. A gyarmatosító terjeszkedés időszakának legtöbb emberéhez hasonlóan bárhová is ment, gyilkosság, emberrablás, erőszak kísérte útját" - mondta Anahera Herbert-Graves, a helyi ngati kahu törzs vezetője az új-zélandi rádiónak.

"Semmit nem fedezett fel itt, ellenezzük a Tuia 250 rendezvénysorozatot, amely olyan eufemizmusokat használ, mint a 'találkozások' azért, hogy elleplezze a tulajdonképpeni inváziót" - hangoztatta.

"Elismerjük, hogy a múltban Új-Zéland történelmének és James Cook kapitány érkezésének megörökítése és tanítása kiegyensúlyozatlan volt" - közölte Tamsin Evans, az évfordulós rendezvénysorozatot szervező új-zélandi kulturális miniszter helyettese.

Evans szerint a Tuia 250 program lehetőséget biztosít arra, hogy a szigetország történetét gazdagabban, erőteljesebben és őszintébben mutassák be.

"Szándékunkban áll, hogy kiegyensúlyozzuk az európaiakkal történt első találkozások történetét. Azt akarjuk, hogy a közösségek megosszák térségük eredeti történeteit, hangot adjanak a múlt ritkán hallott elbeszéléseinek" - tette hozzá.

Az Endeavour mása három hagyományos waka hourua maori hajó kíséretében tesz kéthónapos körutat Új-Zéland körül.

James Cook 1768-ban indult útnak az Endeavour fedélzetén, hogy III. György király parancsára megkeresse a korabeli feltevések szerint az északi félteke tömegét kiegyensúlyozó déli földet, a Terra Australist. Cook feltérképezte Új-Zélandot, és 1770. április 19-én első európaiként elérte Ausztrália keleti partjait.

Hajója nyolc napig horgonyzott a mai Sydney közelében lévő öbölben. A part mellett észak felé tartva megfeneklettek a Nagy-korallzátonynál, a hetekig tartó javítás után a Jóreménység fokát megkerülve 1771 júliusában érkeztek haza Angliába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
James Cook (kép forrása: wbur.org)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár