2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Egy középkori afrikai pénzérme írhatja át Ausztrália történelmét

2019. május 14. 17:57 Múlt-kor

Ausztrál szakértők arra gyanakodnak, hogy egy 1400 előtti, a mai Tanzániában található Kilwai Szultanátusból származó pénzérmét találhattak az ország északi partjainál. Ha feltételezésük beigazolódik, az alapjaiban írná át azt, amit a történelemtudomány a középkori globális kereskedelemről eddig tudni vélt.

Rejtélyes tárgyak

Április 25-e, az Ausztráliában és Új-Zélandon munkaszüneti nap Anzac Day nevű nemzeti ünnep (amely a két ország csapatai, az Ausztrália és Új-Zéland Hadtest [Australian and New Zealand Army Corps – ANZAC] első világháborús áldozatairól és hőseiről emlékezik meg) idén csütörtökre esett. Az ország északi partján fekvő Darwin város kórházának radiológiai osztályán csendes munkanapnak néztek elébe, amikor egy régész és egy történész különös „beteggel” állított be.

A „beteg” egy apró vörösréz pénzérme, amely akár 1000 éves is lehet, és könnyen átírhatja Ausztrália történelmét. Az érmét Mike Hermes régész találta az Arnhem-földtől nem messze fekvő Wessel-szigeteken, és a szakember úgy gondolja, a több mint 10 000 kilométerre lévő Kilwa szigetéről származhat. Az érme felszíne szinte teljesen korrodált, ami igen nehézzé teszi pontos azonosítását, Hermes azonban bizakodó hangulatban van.

„Megmértük a tömegét és a méretét is, és szinte pontos egyezést mutat a kilwai érmékkel” – mondja. „És ha valóban az, hát – az megváltoztatna mindent.” Hermes tagja a Past Masters nevű csoportnak, amely az ilyesfajta történelmi anomáliák vizsgálatára szakosodott. A csoportban régészek mellett történészek, antropológusok, numizmaták, földtörténeti szakértők és más tudósok is vannak, az elmúlt hat évben pedig hét expedíciót bonyolítottak le Ausztrália északi partvidékén. Ezek során korábban fel nem fedezett sziklarajzokat, hajóroncsokat, kőeszközöket és emberi maradványokat is találtak, a saját Szent Gráljuknak azonban ezt az érmét tartják.

„Az e parton történt legkorábbi látogatás nyomait keressük” – mondja Mike Owen történész. „Ezt eddig sohasem vizsgálták. Történetírásunk annyira Sydney-központú, hogy köré épült az egész nemzeti identitásunk. És Sydney baromi messze van Arnhem-föld keleti részétől.” Owen irodája, Darwin külvárosában lévő otthonában e kevéssé ismert történelem számos bizonyítékát tartalmazza.

Rojtosodó 17. századi könyvek, cserépdarabok és a közeli partokon talált régi muníciók valódi kincsestára, ahol még egy hajóroncson talált 19. századi jelzőágyú is helyet kapott. De van itt egy ágyúgolyó is, amelyet egy darwini lakos talált a kertjében néhány hónapja, egy krokodilkoponya tetején pedig egy 1895-ből származó makassari (az indonéziai Celebesz szigetéről származó) prau, egy kalózok körében népszerű hajótípus roncsának félméteres darabja látható. „Nem nevezném őket kincseknek, nem érnek semmit” – mondja. „Legalábbis kereskedelmileg nem.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az Isenberg által talált érmék (kép forrása: Australian Geographic)A Kilwai Szultanátus központjának romjai napjainkban (kép forrása: CNN)Egy prau ábrázolása a 19. századból (kép forrása: ABC)Az érme a CT-sugár alatt (kép forrása: The Guardian)Mike Hermes és Dion McLean kutatnak a tengerparton (kép forrása: The Guardian)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár