2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Nem csak náci kémekre és kommunistagyanús elemekre vadászott J. Edgar Hoover

2021. május 10. 16:29 Múlt-kor

Egyik amerikai elnök sem merte félreállítani. Ismert személyiségeket tartott sakkban, hatalma csúcsán népszerűbb volt a hollywoodi sztároknál. Vádolták rasszizmussal, maffiakapcsolatokkal, és elterjedt a pletyka, hogy homoszexuális. 97 éve, 1924. május 10-én került a Szövetségi Nyomozóiroda élére a rettegett John Edgar Hoover.

Hoover 1940-ben
Hoover 1940-ben

A középosztálybeli családba született Hoover 1917-ben szerzett jogi diplomát. Az amerikai bűnözési hullám tetőfokán, 1924-ben lett a Nyomozóiroda (BOI) elnöke, a szervezet 1932-től viseli a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) nevet.

Tisztségét egészen 1972-es haláláig betöltötte, vezetése alatt a szétesőben lévő, káosz uralta hivatal egy hatékony, de egyben félelmetes szervezetté alakult át. A nyomozóhatóság a harmincas években számos gengszterrel leszámolt, és ekkoriban kezdték kialakítani a világ legnagyobb ujjlenyomat-nyilvántartását is.

Míg a háború alatt a náci kollaboránsokat és kémeket kutatta, a hidegháború kezdetétől az FBI elsősorban a kommunistagyanús elemek felderítésére koncentrált. Bárkiről gyűjthettek adatokat, akinek tevékenységét felforgatónak ítélték, és a megfigyeltek számával együtt nőtt Hoover hatalma és befolyása is.

A hatóság látószögébe került többek között Albert Einstein és Martin Luther King Jr. is, de JFK-ről is rendelkeztek kompromittáló adatokkal.

Háttérbe szorult viszont a szervezett bűnözés elleni harc, mivel az FBI-vezér egészen az 50-es évek végéig tagadta, hogy az országban alvilági csoportok működnének. Sokak szerint ebben az is szerepet játszott, hogy a lóversenyek megszállottjaként jó viszonyt ápolt a szerencsejáték-maffiával.

Hoover szexuális beállítottságának kérdése ma is komoly vitákra ad okot. Bár a homoszexuálisokat nemzetbiztonsági kockázatot jelentő elemeknek tartotta, akiket könnyen megzsarolhatnak a szovjetek, széles körben elterjedt az a nézet, hogy viszonya van segítőjével, Clyde Tolsonnal, akivel szabadideje nagy részét is együtt töltötte.

Legutóbb Clint Eastwood filmje, a J. Edgar – az FBI embere kapcsán forrtak fel az indulatok, melyben Hoovert egyértelműen homoszexuálisként ábrázolták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Hoover és Tolson
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár