2023.ősz különszám: 33 női sors a magyar történelemből
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nácik által elrabolt Kokoschka-portré került vissza az egykori tulajdonos örököseihez

2018. szeptember 5. 11:43 MTI

Visszakerül a jogos örökösökhöz egy Oscar Kokoschka-festmény, amit a nácik koboztak el egy műgyűjtőtől, és most az egyik svéd múzeum szolgáltatja vissza a gyűjtő családjának. Michael Hulton, az egyik örökös néhai nagybátyja jogai elismertetésének szentelte az életét, és megköszönte, hogy a múzeum fenntartások nélkül visszaadja a képet.

Az 1910-ben festett, Joseph de Montesquiou-Fezensac márkit ábrázoló portré Alfred Flechtheim műgyűjtő és galériatulajdonosé volt, aki 1933-ban, nem sokkal Hitler hatalomra jutása után menekült el Németországból. Galériáját és magángyűjteményét később a nácik lefoglalták, Flechtheim Londonban halt meg 1937-ben.

A stockhomi Moderna Museet (Modern Múzeum) vezetője, Daniel Birnbaum szerint a galéria gyűjteménye a náci terror első áldozatainak egyike volt, a múzeum pedig egyetért azzal, hogy a képet a nácik által elrabolt műalkotások sorsáról szóló washingtoni alapelvek értelmében át kell adni az örökösöknek.

A múzeum megtalálta a dokumentumokat, melyek szerint a Kokoschka-portrét az 1920-as években eladásra kínálta a Flechtheim-galéria. A képtár egy korábbi alkalmazottja, aki a nemzetiszocialista párt tagja volt, a tulajdonos emigrációja után eladta a festményt. A portrét egy másik svéd múzeum vásárolta meg 1934-ben. A múzeumigazgató megköszönte a Flechtheim család munkáját, amely segített fényt deríteni a náci Németország és az akkori Svédország kapcsolatára.

Michael Hulton, az egyik örökös néhai nagybátyja jogai elismertetésének szentelte az életét, és megköszönte, hogy a múzeum fenntartások nélkül visszaadja a képet. A stockholmi múzeum nem tette közzé, mikor juttatja vissza a portrét. A Flechtheim-galériáé volt a Weimari Köztársaság egyik legjelentősebb avantgárd gyűjteménye. Az örökösök több intézménytől is visszaigénylik a hajdani kollekció darabjait: Köln városa 2013-ban adott vissza egy Kokoschka-festményt, egy Juan Fris-alkotást pedig évek óta kérnek az Észak-Rajna-Vesztfáliai Műgyűjteménytől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár