A vörösterror 133 napja

Mozart kézzel írt kottájára és Van Gogh egy levelére is lehet licitálni

2018. június 14. 16:55 MTI

Mozart egy kézzel írt kottáját, valamint Vincent van Gogh egy levelét árverezik el más zeneszerzők, képzőművészek és írók tollából származó dokumentumokkal együtt a héten Párizsban. A több száz kézirat az Aristophil nevű francia csoport nagyjából 130 ezer darabos gyűjteményéből származik.

Mozart kézzel írt kottája és Van Gogh egy levele

Több művész kézirata kerül kalapács alá, és amire a legmagasabb liciteket várják, az Mozart egy kézzel írt kottája és Vincent van Gogh egy levele lesz. Ezeken kívül elárvereznek más zeneszerzők, képzőművészek és írók tollából származó dokumentumokat a héten Párizsban.

A több száz kézirat az Aristophil nevű francia csoport nagyjából 130 ezer darabos gyűjteményéből származik. Az 1990-ben alapított csoportnak nagyjából 18 ezer befektetője volt, a társaság azonban 2015-ben csődbe ment, alapítója, Gerard Lheritier ellen csalás vádja miatt indult vizsgálat, ő azonban tagadta a vádakat. A hatalmas gyűjteményt árveréseken próbálják meg értékesíteni, hogy a befektetőket kártalanítsák. Az első aukcióra még tavaly decemberben került sor, a második kör pedig a héten kezdődik. A Mozart-kotta leütési árát 120 ezer és 150 ezer euró (38-48 millió forint) közé becsülik a szakértők, míg az illusztrált van Gogh-levél, amelyet barátjának, Anthon van Rappardnak írt a holland festőművész, várhatóan 250 ezer-300 ezer euró (80-95 millió forint) közötti áron cserél gazdát.

„A piac izgatottan várja ezeket az aukciókat, hiszen az Aristophil éveken át mindent felvásárolt” - mondta Claude Aguttes, a párizsi székhelyű Aguttes árverési ház munkatársa. Azt is elmondta, hogy „ezek a tárgyak most ismét elérhetővé válnak, és az emberek örülnek, hogy kiállításokon megnézhetik őket, és hogy később licitálhatnak rájuk, és talán meg is szerezhetik őket”.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!