2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mozart ismeretlen nővére

2022. június 10. 13:30 Bősze Ádám

Maria Anna Walburgia Ignatia Mozart volt a teljes neve, ám a családon belül senki nem bajlódott a hosszú változattal, mindenki csak Nannerlnek becézte. Ő volt Wolfgang Amadeus Mozart, vagy ahogy őt hívták, Wolfgangerl nővére, akinek a gyermekkoráról szinte semmit nem tudunk. Minden valószínűség szerint édesapjától, Leopold Mozarttól tanulhatta meg a zene alapjait.

Mozart

Első kottáskönyvét édesapjától kapta névnapjára, „Csembalóra. Ez a könyv Maria Anna Mozart kisasszonyé. 1759” – állt az ajándékon. Nannerl nyolcéves volt ekkor, és ugyan tényleg nem förtelmesen nehéz darabokat tartalmazott a könyv, a műveket Leopold nehézségi fok szerint rendezte, az éppen háromesztendős Wolfgang kisebb szerzeményei is helyet kaptak benne. Nannerl jól játszott a billentyűs hangszeren. Leopold rá három évre turnézni vitte (csoda)gyerekeit, amiből arra következtethetünk, hogy a lány tudása több volt pusztán „jónál”. Ezt igazolja, hogy nemcsak szólót játszottak, hanem gyakran kérték fel őket négykezesezni is. Amikor pedig 1764-ben Párizsban jártak, Nannerl énekesnőként is fellépett.

Hét év turné, miközben szinte meg sem álltak. A legjobb körökben forogtak: „Nem is tudja elképzelni, milyen meghitten beszélgetett a Császárnő Őfelsége feleségemmel részben gyermekeim himlőjéről, részben nagy utazásunk körülményeiről. [...] Közben a Császár Őfelsége a zenéről és sok más dologról csevegett velem és Wolfganggal, Nannerlt gyakran pirulásra késztette” – írta Leopold. Folyamatosan utaztak, a gyerekek világot láttak, nem véletlen, hogy a vándorévek után ez a sokat tapasztalt fiatal nő Salzburgban, a kisvárosban minimum gyanúsnak tűnt.

Az öcs, Wolfgang viszont sokkal jobb véleménnyel volt róla, mint a salzburgiak: „Remélem, királynőm, az egészség legmagasabb fokát élvezed, és olykor-olykor reám áldozol valamennyit fontos és sürgős gondolataidból, melyek a legragyogóbb elméből fakadnak, mellyel szépséged mellett rendelkezel, s noha ilyen zsenge években és nőszemélyektől úgyszólván semmit nem követelnek a fent említettekből, te, ó királynőm, olyan mértékben rendelkezel velük, hogy a férfinépséget, még az ősz fejeket is megszégyenítenéd. Isten veled!”

Házimunka után zene

Bármennyire kedves is volt a nővérével Wolfgang, soraiból kiviláglik a kor gondolkodásmódja: abban az időben Salzburgban a nőket nem tartották sokra. „Az asszony sokat fecseg, keveset tesz” – ez a Varázsfuvola című operából is ismerősen csenghet. Egészen egyszerűen ez a miliő még nem volt elég érett arra, hogy egy nő tehetségét elismerje. Amikor például az utolsó útjukon Bécsbe látogattak – mint már említettük –, a gyerekek elkapták a himlőt. Sokatmondó adat, hogy Wolfgang felépüléséért Leopold hat, míg Nannerl egészségéért csupán egy misét mondatott. 

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2022. nyári számában olvasható!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár