2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lélegzetelállító képek az első, Mount Everest feletti repülésről

2016. október 7. 14:22

A világ tetejét, a 8848 méter magas Mount Everestet gyalogosan elsőként 1953-ban Tendzing Norgaj és Edmund Hillary érte el, azonban pontosan két évtizeddel korábban kettő kétfedeles repülő segítségével a magasból már meghódította az ember a „Föld istenasszonyát” (a Csomolungmát). Az 1933 áprilisában kivitelezett expedíció Douglas Douglas-Hamiltonhoz, ismertebb nevén Lord Clydesdale-hez köthető, a gyilkos hegyről készült gyönyörű fotók pedig S. R. Bonnett keze munkáját dicsérik.

A Lady Houston (Fanny Lucy Radmall néven született) támogatta Houston Everest Expedition keretében 1933. április 3-án az indiai Purnea melletti repülőtérről reggel 8.25-kor szállt fel Lord Clydesdale, Royal Air Force pilóta átalakított, Westland PV-3 típusú biplánja Stewart Blacker ezredes társaságában. Őket egy Westland PV-6 típusú kétfedeles követte, amelyben David McIntyre repülő hadnagy, valamint S. R. Bonnett fotós ült.

Az expedíció nem csupán a kétfedeles Westlandok mechanikai tesztje volt a szédítő magasságban, hanem a pilóták erőpróbája is a gyér oxigénű és fagyos levegőben. „Felszállás után harminc perccel, mikor éppen elhagytuk az indiai Forbesganj városát, kényszerleszállást kellett végrehajtanunk 5800 méter magasan, mivel nem lehetett látni a párától” – emlékezett vissza egy alkalommal Lord Clydesdale.

A személyzet tagjainak a túlnyomásos kabin áldásos előnyei nélkül, oxigénpalackok segítségével kellett átvészelniük a ritka levegőben történő utazást. Egy ponton Bonnett hirtelen nyilalló szúrást érzett a gyomrában, abbahagyta a fotózást, és összegörnyedve az ülés aljára csúszott fájdalmában. Ekkor vette észre, hogy a tartályából kifutó cső szétrepedt. Gyorsan egy zsebkendőt tekert a vezeték köré, aminek segítségével ájulás nélkül tudta folytatni munkáját.

Amikor a repülőgépek az Everesthez közeledtek, a csúcson megtörő, majd leáramló levegő hatására a biplánok magassága hirtelen 1500 lábat csökkent. A nagy szél ellenére sikerült visszaküzdeniük magukat a megfelelő pozícióba, és 10.05-kor elérték a csúcs vonalát, ekkor közel 100 lábbal voltak a világ legmagasabb hegycsúcsa felett. 15 percet töltöttek körözéssel a Mount Everest 8848 méteres csúcsa körül, majd megkezdték hazautazásukat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az expedíció tagjai még LondonbanLord ClydesdaleLord Clydesdale és Stewart Blacker az indiai PurneábanP.T. Etherton ezredes átnyújtja a legénységnek az "Everest-postát"Hihetetlen látvány: 150 kilométerre a hegycsúcstólAz Everest és a Makalu a déli oldal felőlAz Everest csúcsaA biplánok délről közelítik meg a 8586 méter magas KancsendzöngátGleccserek felettAz Everest csúcsaAz expedíció megkezdi hazautazását (balra az Everest, jobbra a Makaku látható)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár