Hitler elfeledett szövetségesei

Mesés ékszereket találtak egy 1500 éves kínai sírban

2016. augusztus 19. 10:21

Mintegy másfél ezer évvel ezelőtt, amikor Kína két dinasztia uralta területre szakadt szét, egy Fazsung nevű asszony örök nyugalomra szenderült. Hozzátartozói egy különleges, ötezer darabból álló nyaklánccal és egy művészi kivitelezésű fülbevalópárral temették el.

Kínai ékszer

Az, egy építkezés előtti régészeti feltárás során 2011-ben, Datongban feltárt sírban lévő sírmellékletek konzerválási munkálatai a mai napig tartanak. A Fazsung nevű kínai asszony maradványai egy koporsóban feküdtek a föld alatt, s már igen rossz állapotban voltak. A feje egy párnául szolgáló mészdarabkán feküdt. Halálozási kora a mai napig ismeretlen.

A sír bejáratánál található felirat így szól: „Han Fazsung, Cuj Csen bíró felesége”. A síron belül más emberi maradványokat nem találtak, azonban a környéken további két temetkezési helyre is bukkantak, amelynek feltárása még folyamatban van.

Fazsung sírjának elhelyezkedéséből, alakjából, berendezési tárgyaiból a régészek arra következtettek, hogy az elhunyt 1500 évvel ezelőtt élhetett, néhány évtizeddel az Északi Vej-dinasztia (386-534) összeomlása előtt. Ebben az időben Datong Észak-Kína fővárosa volt, egészen 493-ig, amikor a székhely átkerült Lojangba.

A két fülbevalót, amelyet a régészek az asszony mellett találtak, valóban nehéz szavakkal leírni. Az aranyból készült ékszer sárkányokat, valamint egy emberi arcot formáz. „Az emberi alaknak göndör haja, mélyen ülő szemei és viszonylag nagy orra van” – írták a régészek tanulmányukban. Az ékszert arannyal dísztett, könnycsepp alakú, berakásos drágakövek színesítik, valamint aranyláncok és ametiszt csüngött egykoron Fazsung arca mellett.

„Az elmúlt években számos arany ékszer került elő a Vej-dinasztiák sírjaiból, azonban ehhez hasonló nem akadt” – írták a régészek. Érdekes, hogy az öt éve előkerült, éveken át restaurált kínai fülbevaló a leginkább egy 1978-ban, Észak-Afganisztánban megtalált ékszerre hasonlít, ami a Közép-Ázsia és a Távol-Kelet közötti erős kulturális kapocsra utal.

Fazsung a fülbevalók mellett egy ötezer darabkából álló nyakláncot is viselt. A szál, amely tartotta a kis gyöngyöcskéket, már elszakadt az elmúlt évezredek során, ám a szakemberek képesek voltak rekonstruálni a mesés ékszert. A nyakláncon eredetileg tíz különböző méretű arany-, két kristály-, 42 kagylógyöngyből, valamint több mint 4800 darab üveggyöngyből állt.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!