2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújult a Kövesdi templomrom a Balaton-felvidéki Aszófőn

2023. augusztus 7. 11:20 MTI

A több mint egy éve kezdődött munkálatok a kőfal állagmegóvásán túl kiterjedtek a műemléki szempontból kiemelkedően értékes szerkezetek restaurálására, a faragott párkánysor és a vakolt felületek megerősítésére, valamint az épület körüli környezetrendezésre is. Kiigazították a hatvanas években készült helyreállításokat, a sekrestye belső terébe egyedi gyártású padot helyeztek, információs táblát készítettek és 160 méter hosszan kézzel készült vesszőkerítést állítottak az épület köré.

Kövesd
A templomrom 1964-ben (kép forrása: Fortepan / Belházy Miklós)

A Market Építő Zrt. csaknem 50 millió forintból helyreállította a 13. században épült Kövesdi templomromot a Balaton-felvidéki Aszófőn.

A rom egy 1260 körül épült templom maradványa, amely igényesen megmunkált épületdíszeivel kiemelkedett a falusi templomok közül.

Főhomlokzatának freskója a vándorok védőszentjét, Szent Kristófot ábrázolta.

Az 1552-ben elpusztult épület alatt georadaros mérésekkel beazonosították a középkori templom körítőfalát is, amely részben az alatta található római kori épület falainak felhasználásával épült.

Beazonosították egy római kori vízvezeték nyomait is, amely egy nagy kiterjedésű épület fürdőjében végződött. A napjárás és a templom tájolásának összevetése szintén páratlan eredményt hozott, ugyanis kiderült, hogy a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség idején a homlokzat körablakán késő délután átsütő nap fénye a főoltárra esett.

A templomrom környezete ugyancsak jelentős érték, a Natura 2000 ökológiai hálózat részeként fontos turisztikai célpont.

A Kövesdi templom a második romemlék, amely a Market Építő Zrt. ROM Vándor programjának keretében megújult. A Pest megyei Tök romtemplomát ugyancsak 50 millió forintból 2022 októberére állították helyre.

A cég az épített örökség megóvásával és népszerűsítésével indokolta a kezdeményezést, amely több mint 100 romemlék feltérképezésével kezdődött. Terveik szerint évente 1-2 romot újíthatnak föl egyedi megoldásokkal, a különleges védettségi szempontokat figyelembe véve - olvasható a közleményben.

Az ünnepélyes átadón beszédet mondott Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Közlekedési Minisztérium műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára, Kontrát Károly, Aszófő országgyűlési képviselője, Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója, Belecz Péter, a ROM Vándor programigazgatója, Keller Vendel, Aszófő polgármestere és Andorfer Katalin alpolgármester.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár