2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújul és bővül Magyarország első szabadtéri múzeuma Zalaegerszegen

2020. május 4. 12:09 MTI

Kápolnaépítéssel, a műemléki Hencz-malom épületének felújításával, pákászkunyhó telepítéssel és új néprajzi elemekkel bővítik és fejlesztik a Magyarországon elsőként megnyitott zalaegerszegi szabadtéri múzeumot.

A Göcseji Falumúzeum 1968-ban nyitotta meg kapuit, az elmúlt fél évszázad alatt azonban megváltozott a múzeumi kultúra miatt fontos szemponttá vált, hogy a szabadtéri kiállítóhelyen a látogatók interaktív élményekhez jussanak - közölték a skanzenben tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Tolvaj Márta a projektért felelős önkormányzati főtanácsadó kiemelte: a város és a múzeumi szakemberek régi vágya volt, hogy a skanzen épületegyüttese komplex módon mutassa be a 19. század végének és a 20. század első harmadának Göcsejre jellemző építészeti és néprajzi értékeit.

A főtanácsadó emlékeztetett rá: az áprilisban elhunyt Fekete György belsőépítész, iparművész, a nemzet művésze a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnökeként szívügyének tekintette a falumúzeum fejlesztését.

A csaknem a 150 millió forint európai uniós támogatásból megvalósuló beruházás tovább növeli a város turisztikai vonzerejét - hangsúlyozta Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere.

Kifejtette, hogy a jövő technológiája, a zalai megyeszékhelyen megvalósuló gazdasági fejlesztések mellett az is fontos feladat, hogy a hagyományokat megőrizzük a következő generációi számára. Az értékmegőrzésre a Göcseji Falumúzeum - amely a város egyik emblematikus helyszíne - kiváló lehetőséget ad.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz) rámutatott, hogy az interaktív szabadtéri kiállítóhelyen hitelesen lehet bemutatni, hogy a múltban milyen körülmények közt éltek a göcseji emberek.

A TOP keretében felújítják a Holt-Zala partján álló kétszintes, műemléki Hencz-malom épületének a homlokzatát, a holtág partjára pákászkunyhót telepítenek: a nyeregtetős nádtetős faépítmény egykoron a halászemberek lakhelye volt.

A Hencz-malomtól északra, a szigetközben található kástut áthelyezik, a 19. századi éléskamra a parasztporták közelében kap majd helyet. A falumúzeum területén felépítik a Rám településen található kápolna hasonmását.

A szabadtéri kiállítóhelyen temetődombot emelnek, ahol a megmentett fejfákat és az I. világháborús keresztet helyezik el. A bejárat előtt álló Szabolcs Péter szobrászművész Király és Királynő című bronzszobrát és az alkotás elemeit áthelyezik a múzeum területére.

Makovecz Tamás, a településrész önkormányzati képviselője arról számolt be, hogy a múzeumi fejlesztésekről, köztük a tervezett közmű-rekonstrukcióról a környéken élőket is tájékoztatták, így a kivitelezési munkák társadalmi konszenzussal tudnak megvalósulni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár