2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Megújul a kaposvári levéltár egykori épülete

2022. január 19. 13:35 MTI

Felújítják a volt levéltár épületét Kaposváron, a napokban már meg is kezdődtek az 1,4 milliárd forintos fejlesztés kivitelezési munkái – közölte a somogyi megyeszékhely polgármestere kedden a helyszínen.

a levéltári épület
A volt levéltár épülete Kaposváron (kaposvar.hu)

Szita Károly a sajtótájékoztatón elmondta: a klasszicista stílusban kétszáz évvel ezelőtt, eredetileg is levéltárnak és börtönnek tervezett belvárosi épületben a Rippl-Rónai Múzeum igazgatása és kiállítások kapnak helyet.

A projekt költségeit a kaposvári és a Somogy megyei önkormányzat közösen fedezi a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázati forrásából, valamint a Modern városok programból – tette hozzá.

Szirják Imréné, a kaposvári önkormányzat műszaki és pályázati igazgatója elmondta, hogy a kétezer négyzetméteres, háromszintes ingatlan rekonstrukciója műemléki szempontok figyelembevételével zajlik és ez év végére fejeződik be.

A városi önkormányzat korábbi tájékoztatása szerint a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára, az egyik legtekintélyesebb vidéki levéltár a 2010-es évek közepén költözött el a régi levéltári épületből, mert az állagában lepusztult, és nem felelt meg a szakmai elvárásoknak.

Az ingatlanban őrzött hatezer folyóméternyi levéltári anyag, a harmincezer kötetes könyvtár, és olyan kincsek, mint az 1498. január 6-án keltezett, II. Ulászlótól kapott megyecímer-adományozó levél vagy a mohácsi csata előtti időkből származó 140 oklevél a Bartók Béla utcába, a kaposvári önkormányzat által felajánlott, korábban iskolaként működő épületegyüttesbe került.

Az ottani ingatlanok több mint félmilliárd forint értékű megújítása, egy raktár kialakítása megteremtette a lehetőségét, hogy egy helyre kerüljön a levéltár korábban három helyen őrzött, összesen több mint 16 kilométernyi iratanyaga.
 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár