2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálhatták a világhírű pilótanő repülőgépének maradványait

2024. január 31. 10:40 Múlt-kor

Egy mélytengeri kutatással foglalkozó cég nyilvánosságra hozott egy szonár segítségével készült fotót, melyen elmondásuk szerint lehet, hogy a híres amerikai pilótanő, Amelia Earhart repülőgépének maradványai láthatóak. A hosszútávú repülés egyik úttörőjének 1937-ben veszett nyoma a Csendes-óceán felett.

Amelia Earhart
Amelia Earhart 1937 márciusában

A dél-karolinai Deep Sea Vision (DSV) nevet viselő cég elmondása szerint a fotót egy széleskörű kutatás során rögzítették a Csendes-óceán egyik távoli pontján, Earhart eredeti úticéljától, a Howland-szigettől nyugatra.

Earhart és navigátor társa, Fred Noonan eltűnése a föld körüli repülési kísérletük során történt. A tragédia a repülés történetének egyik megválaszolatlan rejtélye, amely évtizedek óta izgatja a történészeket – ennek megfelelően rengeteg könyvet, filmet és elméletet szült.

Az uralkodó álláspont szerint a 39 éves Earhartnak és a 44 éves Noonannak elfogyott az üzemanyaga történelmi útjuk utolsó szakaszán, és a kétmotoros Lockheed Electrával a Csendes-óceánba zuhantak a Howland-sziget közelében.

A DSV szerint az elmosódott kép, melyet egy legénység nélküli merülőhajó 5000 méter mélységben rögzített, „olyan kontúrokat mutat, melyek a legendás repülőgép egyedülálló kettős farokrészét és méretarányait tükrözik”.

„Mindig is úgy sejtettük, hogy pilótanő mindent megtett, hogy a repülőgépet óvatosan a vízre tegye. A szonárképen látható repülőgépforma arra utal, hogy ez így is lehetett” – mondta Tony Romeo, a DSV vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

A cég szerint a kutatócsoport 90 napot töltött a Csendes-óceán fenekének tanulmányozásával. A mostani vizsgálat során átkutatott 13500 négyzetkilométer meghaladta az eddigi összes próbálkozás méreteit együttvéve.

A DSV azt is közölte, hogy a lelet pontos helyét egyelőre titokban tartja, és további kutatásokat tervez. A vezérigazgató azt is közölte: a felfedezés az úgynevezett dátumválasztó vonal-elméletet alkalmazva történt, melyet először 2010-ben terjesztett elő Liz Smith, a NASA volt alkalmazottja.

Ezen teória azt állítja, hogy Noonan elfelejtette visszafordítani a naptárat egy nappal, amikoris átrepültek a nemzetközi dátumválasztó vonal felett, ami a csillagok navigációjának téves kiszámításához és egy 100 kilométeres nyugati irányú navigációs hibához vezetett.

Earhart, aki 1932-ben azzal szerzett hírnevet, hogy első nőként repülte át az Atlanti-óceánt, 1937. május 20-án szállt fel a kaliforniai Oaklandből, abban a reményben, hogy ő lesz az első nő, aki körberepüli a Földet.

Ő és navigátora 1937. július 2-án tűntek el, miután a pápua-új-guineai Lae-ből továbbindultak a 4000 kilométeres, kihívásokkal teli útra, hogy a Howland-szigeten, az Ausztrália és Hawaii közötti amerikai földdarabon tankoljanak. Az expedíció a legutolsó szakaszán fulladt kudarcba, Earhart és társa sosem érkeztek meg a szigetre.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Earhart navigátorával, Fred Noonan-nelA pilótanő a híres transzatlanti útja előtt

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár