2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégis eredeti lehet a legrégebbi maja kódex

2018. szeptember 3. 13:54 MTI

A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történettudományi Intézet (INAH) csütörtöki bejelentése szerint a naptárjellegű szöveg 1021 és 1154 között készült, így ez a legrégibb ismert, spanyol hódítás előtti írásos dokumentum Amerikában.

A háromkérgű, hajtogatós „könyv” fennmaradt 10 oldalát ezentúl Mexikói Maja Kódexnek nevezik, korábban Grolier-kódexként emlegették. Eredetileg 20 oldalas lehetett, de a századok során az oldalak fele odaveszett. A könyv a Vénusz bolygó mozgásához kapcsolódó megfigyeléseket és jóslatokat tartalmaz.

A kódexet fosztogatók találták meg Chiapas mexikói állam egy barlangjában. Egy mexikói gyűjtő, Josué Sáenz vásárolta meg 1964-ben, először 1971-ben állították ki a New York-i Grolier Clubban, majd visszakerült Mexikóvárosba. Mivel fosztogatók akadtak rá és stílusa egyszerűbb más fennmaradt maja szövegeknél, ezért többen kétségbe vonták az eredetiségét.

A vizsgált kódex lapjainak és tintájának korát egy sor kémiai teszttel állapították meg. Korábbi tanulmányok is kiálltak a kódex eredetisége mellett, az évtizedes kételyeket az új kutatás is cáfolta. „A kódex bírálói hosszú időn át azt állították, hogy a stílus nem a majáké, a figurák és a színek csúnyábbak, mint a többi maja könyvé. A kódex egyszerűbb rajzolatát azonban megmagyarázza a kor, amelyben született: a korszakban a későbbi virágzáshoz képest szegénység uralkodott.” - magyarázta Sofia Martinez del Campo, az INAH kutatója.

A spanyol hódítók az 1500-as években el akarták pusztítani a maja tárgyakat, a Mexikói Maja Kódexen kívül három, később írt „könyv” maradt csak fenn.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár