2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Második világháborús amerikai tengeralattjáró került elő Japán partjainál

2023. február 21. 10:35 Múlt-kor

A USS Albacore (SS-218) egy Gato osztályú tengeralattjáró volt, amely a második világháború során a csendes-óceáni hadszíntéren teljesített szolgálatot 1944-es elsüllyedéséig. A roncsot víz alatti régészek találták meg a japán partok közelében.

USS Albacore
A USS Albacore 1944 április 28-án, Mare Island mellett

Az Albacore gerincét 1941. április 21-én fektette le az Electric Boat Company a connecticuti Grotonban. 1942. február 17-én bocsátották vízre, és június 1-jén állt szolgálatba.

Kétéves szolgálata alatt az Albacore elnöki dicséretet (Presidential Unit Citation) és kilenc kitüntetést (battle star) is kapott.

1944. október 24-én az Albacore kifutott Pearl Harbor kikötőjéből, hogy a japán part mentén járőrözzön. Azonban amikor a parancsnokság elvesztette vele a kapcsolatot, teljes legénységével együtt elveszettnek nyilvánították, és törölték a haditengerészet hajónyilvántartásából.

A japán haditengerészet feljegyzései szerint egy tengeralattjáró (valószínűleg az Albacore) 1944. november 7-én Hokkaidó partjainál aknára futott és elsüllyedt.

2022-ben, a terület szonáros vizsgálata során Dr. Ura Tamaki, a Tokiói Egyetem kutatója egy tengeralattjáró maradványait fedezte fel Hakodate városától 7 kilométernyire keletre.

Egy távirányítású víz alatti robottal fényképeket és videófelvételeket készítettek a roncsról, és ezeket elküldték a Washington Navy Yardban, az USA haditengerészetének egykori hajógyárában működő Haditengerészeti Történeti és Örökségvédelmi Parancsnokság (Naval History and Heritage Command) részére azonosítás céljából.

Egy nemrég kiadott sajtóközleményben a Parancsnokság megerősítette, hogy a megtalált roncs a USS Albacore.

Az azonosítást a Gato osztályú tengeralattjáró kulcsjellemzői alapján végezték el, mint például az SJ típusú radaron elvégzett módosítások, vagy a felépítményen látható szellőzőnyílások.

„Őszintén hálásak vagyunk és gratulálunk Dr. Urának és csapatának, amiért rátaláltak az Albacore-ra, tengerészeink végső nyughelyére, akik életüket adták nemzetünk védelmében” – mondta Samuel J. Cox nyugalmazott ellentengernagy, az NHHC igazgatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A USS Albacore 1944-ben, nyolcadik küldetése után két hónapos felújításon esett át

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár