7 végzetes pillanat

Mariborban is szobrot kapott Semmelweis Ignác

2018. november 29. 19:59 MTI

Szobrot kapott Mariborban Semmelweis Ignác (1818-1865) orvos, a gyermekágyi láz felismerője. A világhírű magyar orvos bronz mellszobrát, melyet az elismert szobrász, Paulikovics Iván készített, a Maribori Egyetem fő klinikai épületének bejárata előtt helyezték el és szerdán leplezték le. Az emlékművet a budapesti Semmelweis Egyetem ajándékozta az Alma Mater Europea maribori központjának a 2018-as Semmelweis-emlékév keretében.

Semmelweis szobra Mariborban
Semmelweis szobra Mariborban (semmelweis.hu)

Ludvik Toplak, az Alma Mater Europea elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: Semmelweis a XIX. század közepén, a bécsi nőgyógyászati klinika vezetőjeként jelentősen csökkentette a gyermekágyi lázban elhunyt anyák arányát, két évtizeddel azelőtt, hogy Louis Pasteur kiadta volna a fertőzésekkel járó mikroorganizmusokra vonatkozó elméletét. A fertőzéseket gátló- és a higiéniához hozzájáruló módszerei Közép-Európa orvostudományának egyik legjelentősebb orvosává, valamint humanista szakemberévé tették Semmelweiset - hangsúlyozta Toplak.

Kiemelte: a Semmelweis Egyetem azután döntött úgy, hogy mellszobrot adományoz az Alma Mater Europea számára, miután a két felsőoktatási intézmény márciusban Mariborban nemzetközi konferenciát szervezett Semmelweis emlékére. Hozzátette: az Alma Mater Europea ezt követően a mellszobrot a maribori kórháznak ajándékozta.

A magyar kormány 2018-at Semmelweis Ignác-emlékévvé nyilvánította, hogy méltó módon emlékezzen meg „az anyák megmentőjéről” születésének kétszázadik évfordulóján. A maribori átadó ünnepségen részt vett Rosivall László egyetemi tanár, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke és Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország ljubljanai nagykövete is.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!