7 végzetes pillanat

Erdélyi szobrászok plakettjein láthatóak a magyar történelem nagy alakjai

2018. október 17. 18:58 MTI

Erdélyi szobrászművészek plakettjeiből nyílt kiállítás kedden Budapesten, az E-galériában. A kiállításhoz kapcsolódva megjelent egy katalógus is, amely 14 erdélyi szobrász 55 plakettjét tartalmazza és az erdélyi nagyok sokaságának, a történelem, a tudomány és a művészet jeleseinek állít emléket.

Plakettek

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a megnyitón elmondta, hogy az idén harmincéves Erdély Művészetéért Alapítvány jubileumi programja keretében mutatja be a Messiások című plakettkiállítást.

Hozzátette: a kiállított munkák a legkiválóbb erdélyi szobrászművészek alkotásai. A plakettek meghatározó erdélyi és magyarországi személyiségeket, történelmi alakokat és szimbolikus jeleneteket, figurákat ábrázolnak. A plaketteken sok más mellett Tamási Áron, Bethlen Gábor, Báthory István, József Attila, Szent László, Mikes Kelemen, Lorántffy Zsuzsanna, Bolyai Farkas, Kőrösi Csoma Sándor, Bolyai János, Sütő András, II. Rákóczi Ferenc, Kemény János vagy Apor Vilmos tűnik fel - sorolta az államtitkár. „Az ő örökségüket csak úgy tudjuk továbbvinni, ha mindenhová eljuttatjuk azokat az értékeket, melyekért ők harcoltak karddal vagy tollal, amelyekért tehetségüket, szellemüket minden tehetőt megtettek” - emelte ki.

Kovács Árpád művészettörténész elmondta, hogy a kiállítás Székelyudvarhelyről érkezett a magyar fővárosba, az alapját pedig Lázár Imre székelyudvarhelyi mérnök gyűjteménye adja. A plakettgyűjtemény most került először a nyilvánosság elé - tette hozzá.

Elmondta, hogy a tárlaton Adorjáni Endre, Bálint Károly, Bodó Levente, Gergely István, Hunyadi László, Kiss Levente, Dr. Kontúr Bertalan, Petrovits István, Puskás Sándor, Székely József, Szervátiusz Tibor, Tőrös Gábor, Vetró András, szobrászművészek plakettjeiből látható válogatás.

A kiállításhoz kapcsolódva megjelent egy katalógus is, amely 14 erdélyi szobrász 55 plakettjét tartalmazza és az erdélyi nagyok sokaságának, a történelem, a tudomány és a művészet jeleseinek állít emléket - hangsúlyozta a művészettörténész.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!