Hitler elfeledett szövetségesei

Már ötezer éve is ihattak sört Kínában

2016. május 24. 13:25 MTI

Már ötezer éve is ihattak sört Kínában: ennek bizonyítékát amerikai és kínai kutatók hozták nyilvánosságra hétfőn kiadott tanulmányukban. A kutatás egyúttal mintegy ezer évvel korábbra tolta az árpa kínai megjelenését. A tudósok úgy vélik, előbb használhatták sörkészítésre, és csak jóval később vált belőle mezőgazdasági termény.

Sör

A legkorábbi írásos dokumentumok a sör kínai megjelenéséről háromezer évvel ezelőtt születtek. Az erre utaló szövegeket jósló csontokon találták meg. Ezek szerint az ősi kínaiak malátázott magvakat, kölest, árpát, búzát használtak italkészítéshez. Néhány korábbi tanulmány azonban már azt a hipotézist is felállította, hogy a kínaiak sörfogyasztási hagyománya az 5000-7000 évvel ezelőtti neolitikus Jangsao-kultúráig nyúlik vissza, amikor a Sárga-folyó mentén nagyobb mezőgazdasági települések alakultak ki.

A feltáráson talált tölcsér

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) hétfőn megjelent tanulmány új bizonyítékokkal erősítette meg a feltételezést. Az észak-kínai Vej folyó mentén, a Micsiaja régészeti helyszínen folyó ásatáson két földalatti üreget tártak fel, amelyek a tudósok szerint i. e. 3400 és 2900 között készültek. Mindkét üregben háromféle edénytípust találtak: széles szájú fazekakat, tölcséreket és amforákat, amelyek mindegyikének belső falán sárgás üledéket fedeztek fel. Az edények fajtája és alakja arra utal, hogy a sörkészítés különböző fázisaihoz használták azokat: a sörfőzéshez, szűréshez és tároláshoz. Az üregekben a sörfőzéshez szükséges melegítő lapokat is találtak - számoltak be róla a tudósok.

Csiacsing Vang, a Stanford Egyetem kutatója, a kutatás vezetője elmondta: az edényekben fellelt maradványok elemzésével alátámasztották, hogy a gabonát malátázással és cefrézéssel dolgozták fel. Ráadásul a sörfőzés melléktermékeként keletkező oxalátot is kimutattak néhány edény belsejében. "Tudomásunk szerint az általunk feltártak nyújtják a legkorábbi közvetlen bizonyítékot a kínai sörgyártásra, s ezek szerint a fejlett sörfőzési technika mintegy ötezer évvel ezelőtt honosodott meg" - összegzi a tanulmány.

Melegítő lap

A tanulmányt készítő tudóscsoport munkájában Vang mellett stanfordi kollégája, Li Liu, valamint a Bringham Young Egyetemről Terry Ball és a Sanhszi tartományi Régészeti Intézettől Fulaj Hszing vett részt. A kutatás egyúttal mintegy ezer évvel korábbra tolta az árpa kínai megjelenését. A tudósok úgy vélik, előbb használhatták sörkészítésre, és csak jóval később vált belőle mezőgazdasági termény.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
A feltáráson talált tölcsérMelegítő lap
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!