2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már a kezdetektől kudarcra volt ítélve Castróék első katonai akciója Kubában

2022. július 26. 13:25 Múlt-kor

69 éve, 1953. július 26-án támadta meg A Mozgalom (El Movimiento) nevű forradalmi szervezetének 135 tagjával a Santiago de Cuba városában található Moncada laktanyát a fiatal Fidel Castro. Az esemény a kubai forradalom kezdetét jelöli, a magát a sikertelen támadásról elnevező Július 26-a Mozgalom 1958-ig tartó gerillaháborúba kezdett Fulgencio Batista korrupt rezsimje ellen. Július 26. ma nemzeti ünnep a karibi szigetországban.

Fidel Castro kihallgatása
Fidel Castro kihallgatása

Instabil állapotok

Az 1898-as spanyol–amerikai háború után amerikai megszállás alá került Kuba 1902-től volt hivatalosan független, azonban a 20. század első felében a szigetországot turbulens politikai viszonyok jellemezték.

1906 és 1909 között újra amerikai csapatok szállták meg Kubát, de kivonulásuk után is puccsok, elcsalt választások és különféle felkelések követték egymást.

1933-ban következett be az „őrmesterek lázadása” néven ismert katonai puccs, amelynek egyik vezetője volt Fulgencio Batista. A továbbra is instabil légkörben Batista névlegesen a hadsereg parancsnoka lett, valójában azonban bábkormányokon keresztül ő gyakorolta a hatalmat az országban.

1940 és 1944 között ő maga volt a szigetország elnöke, miután egy populista platformot képviselve demokratikus választást nyert – 1940-ben máris új alkotmányt léptetett életbe.

Hivatali ideje lejárta után Floridába költözött, majd 1952-ben visszatért Kubába, hogy újra elinduljon az elnöki székért. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a választást nincs esélye megnyerni, három hónappal annak kijelölt időpontja előtt katonai puccsal vette át a hatalmat, és felfüggesztette saját korábbi alkotmányát.

Batista az Egyesült Államok támogatását élvezve korábbi kormányzásához képest lényegesen korruptabb rendszert alakított ki.

A hazai és az amerikai szervezett bűnözéssel is jövedelmező kapcsolatot épített ki, és aránytalanul nagy kedvezményeket biztosított külföldi (főleg amerikai) vállalatoknak Kuba természeti kincseinek és mezőgazdaságának (különösen a cukornádültetvények) kiaknázására.

Az ekkor 25 éves jogász Fidel Castro az első ellenkező hangok közt volt, és az 1952-es márciusi puccsot követően bírósági indítványban követelte Batista eltávolítását. Alkotmányjogi érveit a bíróságok elutasították, innentől pedig kizárólag a fegyveres harcban látta a megoldást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Castro és emberei a Sierra Maestra hegység erdőiben (1956)Batista 1938-as látogatása az Egyesült Államokba Camilo Cienfuegos és Fidel Castro érkezése Havannába 1959. január 8-ánFidel Castro kihallgatása

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár