2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Máig viták tárgya, milyen szerepe volt a szabadkőműveseknek a francia forradalomban

2022. június 17. 08:46 Múlt-kor

Barruel abbé szelleme tovább kísért

A francia forradalom előestéjén működő mintegy ezer szabadkőműves páholyból a század végére már száznál is kevesebb maradt Franciaországban. Napóleon első konzulsága idejétől kezdve azonban ismét felívelő időszak kezdődött a mozgalom történetében.

A hadvezér legtöbb férfirokona páholytag volt (a történeti forrásokkal soha alá nem támasztott legenda szerint ő maga is tagja volt a mozgalomnak), és a szabadkőművesekre a katolikus egyház hatalmát egyensúlyozó szervezetként tekintett.

Felismerte, hogy a társadalom megnyerése szempontjából fontos lehet a népszerű mozgalom tekintélyének helyreállítása, ezért még bizonyos támogatásban is részesítette a szabadkőműveseket. 1810-re már 667 páholy működött az országban.

Az abbé által hangoztatott nézetekkel a következő évtizedekben nemcsak a katolikusok, hanem a – francia köztársaságok időszakában – republikánus világnézetüket hangsúlyozni igyekvő szabadkőművesek is azonosulni tudtak.

Bár a második világháborút követően a történészek leszámoltak a francia forradalmat kirobbantó hatalmas szabadkőműves-összeesküvés mítoszával, továbbra is vita tárgyát képezi köreikben, hogy valójában mekkora szerepe volt a szabadkőművességnek a felvilágosodás eszméinek terjesztésében, és ezáltal a forradalom kirobbanásában.

A szélsőséges eszmék hívei közül pedig még manapság is sokan osztják Barruel abbé nézeteit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A szabadkőművesség gyökerei a középkori kőművességig nyúlnak visszaSzabadkőművesek gyűlése új tagok felvételéreSzabadkőműves szimbólumokkal díszített „emblematikus táblázat”, üres helyekkel a jelentkező neve, különböző eredmények dátumai és a vezetők aláírásai számára, 1877.19. századi szabadkőműves kötény Itáliából. A különböző szimbólumokkal díszített kötények a 18. században terjedtek el a szabadkőművesek körében.Eugène Delacroix: A Szabadság vezeti a népet (1830). A szabadkőművesekre sokan a francia forradalom vezetőiként tekintettek utólag.A Londonban és környékén található szabadkőműves páholyok egy 18. századi francia metszetenSzabadkőműves gyűlés egy 18. századi francia metszeten
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár