7 végzetes pillanat

Máig rejtély, mire szolgálhatott a 19. században épített liverpooli alagúthálózat

2018. február 1. 08:33

Liverpool lakóinak többsége 200 éve úgy él a városban, hogy nem tudja, egy rejtélyes alagúthálózat húzódik a település alatt. A kutatók sokszor találgatták, mi lehetett a konstruktőr célja a föld alatti struktúrával, ám pontos válasz még mindig nincs.  

Máig rejtély, mire szolgálhatott a 19. században épített liverpooli alagúthálózat

A Liverpool Edge Hill nevű kerületében található Williamson-alagutak története a György-kori Angliáig, a 19. század elejéig nyúlik vissza. Joseph Williamson ekkoriban kezdte el kiásatni azt a föld alatti komplexumot, amelynek rendeltetését máig nem sikerült megfejteni.

A különc figuraként számon tartott, 1769-ben született humanistát az általa megépíttetett föld alatti labirintus miatt nemcsak „Edge Hill királyának”, hanem az „Edge Hill-i vakondnak” és „őrült vakondnak” is nevezték. Williamson 1805-ben vásárolt magának egy telket az Edge Hillben található Mason Streeten. Itt először tágas udvarokkal ellátott házakat húzott fel, később azonban elkezdte megépíttetni titokzatos alagúthálózatát – a munkálatok egészen 1840-ben bekövetkezett haláláig folytak. 27 évvel később a Liverpool Porcupine nevű lap utánajárt, mi lehet az alagúthálózattal, és azt találták, hogy az építmény egy ponton nem más, mint egy hatalmas, 5 méter mély pöcegödör, tekintve, hogy a környékbeli csatornák tartalma oda folyt le. 

Újrafelfedezését követően a régészek és a hobbikutatók kedvelt megfejtendő helyszíne lett, és a 20. század elején még katonák is végeztek feltárást az alagúthálózatban. Ennek eredményeként a labirintus egy részéről térkép készült, ám továbbra is maradtak fehér foltok, mivel az építmény bizonyos helyiségeibe nem lehetett bejutni. 1995-ben egy geológushallgató végzett kutatást a területen, majd a Joseph Williamson Egyesület megbízásából még ugyanabban az évben egy erre szakosodott vállalat, a Parkman cég is megvizsgálta a komplexumot. Azóta még számos további feltárás is zajlott a területen, ám a legfontosabb kérdésre továbbra sincs válasz. Miért építtette Williamson a labirintust?

Egyes teóriák szerint felesége 1822-es halálát követően így keresett vigaszt. A Williamson-alagutakról szóló honlap szerint az építtető egy titkos vallási szektához tartozott, amelynek tagjai attól rettegtek, hogy közeleg a világ vége – ez esetben az alagútrendszer ennek túlélését szolgálhatta. Ezek azonban csak spekulációk, mivel Williamson soha nem hozta nyilvánosságra, mi volt a célja a labirintussal, és egyetlen tervrajz sem maradt fenn, ha létezett valaha egyáltalán. Van, aki Williamson egyes megnyilvánulásai alapján úgy véli, a fura filantróp figura csak így akart munkát biztosítani a szegényeknek.

Napjainkig már több mint 5 ezer tonna törmeléket szállítottak el a labirintusból. Ennek köszönhetően a föld alatti komplexum egy részét – a Joseph Williamson Egyesületnek köszönhetően – a nagyközönség előtt is megnyitották. Ha már idegenvezető viszi körbe az érdeklődőket, akik számos, a feltárások és az alagutak megtisztítása során a felszínre került leletet láthatnak a szokatlan túra során.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Tányérok az 1830-as évekbőlJoseph Williamson
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!