Hitler elfeledett szövetségesei

Lenyűgöző föld alatti kiállítás nyílt az új római metróvonal építése során feltárt leletekből

2017. április 10. 13:48 MTI

A 2014 óta részlegesen működő új római metróvonal építése során feltárt ókori műkincsekből nyílt kiállítás az olasz főváros San Giovanni metróállomásán. A római metró C vonalának építése még 2006-ban kezdődött az előzetes régészeti feltárások után.

Kiállítás a San Giovanni metróállomáson

„Teljesen elmélyedhetnek Róma és ezen térség történelmébe azok, akik ezt a metróvonalat és ezt az állomást fogják használni” – hangsúlyozta a megnyitón Rossella Rea régész, aki az olasz kormány megbízásából vezette a régészeti feltárásokat.

A régészek szokatlanul mélyre, 20 méterre ástak a feltárások során, a talált leletek azt jelzik, hogy az ókorban egy hatalmas parasztgazdaság működött a térségben. Találtak amforákat, márványtáblákat, érméket, sőt egy őszibarack hűtésére használt tárolót is. Utóbbira szinte teljesen érintetlen állapotban bukkantak.

A római metró C vonalának építése még 2006-ban kezdődött az előzetes régészeti feltárások után, ám a munkálatokat folyamatosan késlelteti az, hogy az alagút ásásakor rendre ókori kincsek kerülnek elő a földből. Az olasz főváros keleti, délkeleti térségében húzódó vonal egy része 2014 novembere óta működik, a városközpontba vezető északi szakaszán még dolgoznak. A régészeti kiállítást állandóra tervezik a háromszintes San Giovanni metróállomáson, amelyet várhatóan 2018-ban kapcsolnak be a forgalomba.

Magazin

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!