2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lenyűgöző képek az 1920-30-as évekbeli Sanghajból

2016. február 2. 18:40

A régi Sanghaj egyetlen más városhoz sem volt fogható. A folyton pezsgő településen a helyiek mellett megfordultak kalandszerető amerikaiak, orosz, japán és zsidó emigránsok, valamint a világ minden tájáról érkező kereskedők és utazók.  

Az 1920-as években egy Louis-Philippe Messelier nevű francia fiú elhatározta, hogy útra kel a kínai városba, hogy ott aztán gyapjúkereskedőként jelentős vagyont gyűjtsön össze. Messelier emellett fotósként dolgozott egy sanghaji francia lapnak, és ennek köszönhetően bejárta az egész várost: ott volt a felvonulásokon, lefotózta az akrobaták és a kígyóbűvölők mutatványait, részt vett a helyi arisztokrácia rendezvényein, megjelent filmstúdiókban, fényképezte a várost az épületek tetejéről, és még a vidéki, sok százéves maradványokról és halásznyaralókról is készített felvételeket.  

A sanghaji városkép formálásához Hudec László magyar építész is jelentősen hozzájárult. Összesen 65 épületet tervezett a kínai városban, köztük színházat, egyetemet, szállodát, templomot, lakóházat. A leghíresebb általa tervezett épületet, a Park Hotelt 1934-ben adtak át, amely évtizedekig a legmagasabb kelet-ázsiai felhőkarcolónak, nem mellesleg pedig a város szimbólumának számított. Sanghaj ma már a világ egyik legdinamikusabban fejlődő városa, a Távol-Kelet gazdasági központja, globális pénzügyi centrum, de az épület még ma is része a település városképének.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Japán szerzetes Sanghajban 1932-benKígyóbűvölés az utcán (1929)Madzsongot játszó kínaiakSanghaji utca a város franciák uralta városrészében, 1930-ban Hajók a Jangcén (1930)Sanghaji lóversenyEgy idős ember ebédel a boltjában 1923-banJapán nők a sanghaji öbölben 1930-banA rakpart 1929-benHatalmas tömeg a folyóparton 1929-benEgy felvétel szinte ugyanarról a helyrőlFiatal akrobaták 1930-banUtcai színház 1928-banFilmstúdióbelső 1930-banEgy vallási méltóság vonul az utcán (1930)A Hudec által tervezett Park Hotel

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár