A vörösterror 133 napja

Különleges, színes fotók a 19 éves Brigitte Bardot-ról, aki berobbant az 1953-as cannes-i filmfesztiválra

2019. március 6. 09:41 Múlt-kor

Az egyik leghíresebb, 20. századi francia színésznő, Brigitte Bardot ismeretlenként érkezett az 1953-as cannes-i filmfesztiválra, ám a kamera igen hamar felfedezte őt, és a gyönyörű, 19 éves lányból pillanatok alatt híres filmcsillag és szexszimbólum vált. A filmfesztivál – főként a róla készült képeknek köszönhetően – szinte csak róla szólt, pedig egy bemutatott filmben sem tűnt fel.

19 éves Brigitte Bardot

Brigitte Bardot egy filmben sem tűnt fel azok közül, amelyeket az 1953-as cannes-i filmfesztiválon bemutattak, ám erre nem is volt szükség. Attól a pillanattól kezdve, hogy a 19 éves szépség vagy ruhában, vagy bikiniben megjelent a francia város tengerpartján, minden szem rászegeződött, és akinek csak egy kis érzéke volt hozzá, könnyen megmondhatta: új sztár van születőben.

„Bardot spontaneitása és fesztelensége, ahogy kislányosan, mezítláb, szabadon eresztett hosszú hajjal, mindenféle zavar nélkül feltűnő öltözetben megjelent a parton, szinte már erőfitogtatásnak tűnt” – magyarázta Edward Baron Turk, a Columbia Egyetem filmtörténelemmel foglalkozó munkatársa. „Tulajdonképpen feltalálta a fiatal francia sztárjelöltek új arculatát: távolról sem sznob, közelről sem ijesztő” – tette hozzá. Habár később ragaszkodott ahhoz a verzióhoz, hogy a paparazzik teljesen véletlenszerűen figyeltek fel rá, természetesen informálták őket arról, hogy hol és mikor is érdemes különleges jelenségeket fotózni a parton.

Amikor három évvel később, 1956-ban megjelent az „És Isten megteremté a nőt” című, Dél-Franciaországban leforgatott mozifilm, a még mindig szemtelenül fiatal lány igazi sztárrá vált. Ragyogása 1973-ig, 39 éves koráig tartott, amikor belefáradva az állandó figyelembe, visszavonult St. Tropez-közeli partmenti házába, ahol ma is él.

Számos kép készült róla az 1953. áprilisi filmfesztivál idején Cannes-ban, az alábbiakban néhány színes fotó következik, amelyek Kary Lasch fotográfusnak köszönhetők.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Egy ismertebb kép az 1953-as cannes-i filmfesztiválról

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!