2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közel 18 millió forintnyi értékben kelt el egy eddig ismeretlen John Lennon-hangfelvétel 

2021. szeptember 29. 12:01 MTI

Egy eddig ismeretlen John Lennon-hangfelvétel 370 ezer dán koronáért (17,9 millió forintért) kelt el egy koppenhágai aukción tegnap este. Még a szervezők sem számítottak rá, hogy a legendás zenész kazettája ilyen magas áron talál vevőre. 

A kazettát 23 fotográfia és egyéb relikviák kíséretében adták el, az eredetileg becsült ár 200-300 ezer korona volt. A vevő személyét egyelőre nem tették közzé.

„A felvétel nagyon különleges, mert egy beszélgetést rögzít, mely egy sajtótájékoztató után a négy iskolásfiú és néhány újságíró között zajlott. John Lennon eljátszott nekik néhány dalt” – mondta Alexa Bruun Rasmussen, az aukciósház képviselője. 

A Beatles feloszlása előtt, egy dániai látogatáson 1970-ben készült kazettát az azóta már felnőtt iskolásfiúk kínálták eladásra. A felvételek között egy korábban be nem mutatott Radio Peace című dal is hallható, amelyet már a Youtube-on is megosztottak.

„Van benne egy kicsi a dán történelemből, és kihallható belőle, hogy John Lennon jól érezte magát Dániában, talán mert itt békén hagyták”– tette hozzá Alexa Bruun Rasmussen.

Szalagon a béke üzenete

Lennon 1969 decemberének végén Yoko Onóval együtt látogatott Dániába, hogy időt töltsenek Ono korábbi kapcsolatából született lányával, Kyokóval, aki akkoriban az apjával élt Jütland északi részén. A néhány hetes látogatás kezdetben észrevétlenül telt, majd amikor kiderült, hogy a sztár az országban tartózkodik, Lennon sajtótájékoztatót tartott.

A négy fiatal egy véletlen eseménysorozatnak és a rossz időjárásnak köszönhetően került abba a helyzetbe, hogy informálisan meginterjúvolja a sajtótájékoztató után Lennont, a tinik elsősorban békeaktivizmusáról kérdezték a zenészt.

„Az árveréssel tovább akarják adni az üzenetet, amelyért John Lennon kiállt” – mondta Bruun Rasmussen még az árverés előtt, majd hozzátette, hogy a felvétel régimódi bájához hozzátesz az is, hogy meghallgatásához egy régi kazettás magnóra van szükség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
John Lennon és Yoko Ono 1969-ben (Kép forrása: Wikipédia/ Joost Evers / Anefo/ CC0)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár