A vörösterror 133 napja

Korábban jártak a skótok Amerikában, mint eddig gondoltuk

2018. december 14. 18:51 Múlt-kor

A történészek mindezidáig úgy tudták, hogy egy Gift of God névre keresztelt bárka volt az első Skóciából útrakelő hajó, amely eljutott az Újvilágba 1600-ban. Most azonban egy kutató a szerencsés véletlennek köszönhetően rábukkant a William nevű kereskedőhajó útjának nyomaira.

Skót hajó

Az első ismert skót hajó, amely átkelt az Atlanti-óceánon a Gift of God (Isten ajándéka) volt, amely 1600-ban kelt útra Dundee kikötőjéből, hogy aztán Portugália érintésével vágjon neki a nyugati útnak. Thomas Brochard, az Aberdeeni Egyetem kutatója most azonban megfosztotta ezt a bárkát ettől a megtisztelő címtől és átruházta azt egy William nevű kereskedőhajóra.

Előfizetési akció

Brochard éppen az aberdeeni városi levéltárban kutakodott, amikor rábukkant egy feljegyzésre, amely szerint a William és legénysége 1596 májusában érkezett vissza. Az útinapló szerint Aberdeen előtt egy másik skót kikötőt, Burntislandet, illetve Bordeaux-ot ejtették útba. Az útvonalat tanulmányozva azonban a kutató szeme egyszercsak megakadt a „new fund land” szavakon, amely a mai Kanada keleti partjaira utal.

A feljegyzésből megismerhetjük a William legénységét is, amelynek élén két aberdeeni polgár, Patrick Donaldson és William Findlay állt. A vállalkozást emelett két másik polgár, Archibald Smith és Alexander Kempt finanszírozta. A legénység soraiban találkozhatunk még egy John nevű áccsal, valamint számos további személlyel (John Barclay, Alexander Currie, David Morton, David Easton, William Brown, Robert Fleming, Paul Fraser, William Young és John Dow), igaz azt nem tudjuk megállapítani, hogy közülük hányan jártak valóban a tengerentúlon.

A legénység tagjai részvényeket vásároltak Patrick Donaldsontól, amelyeken keresztül a hajó által szállított sóból részesedhettek. Miután azonban visszatértek Aberdeenbe, a hajótulajdonosok nem fizették ki a legénységnek járó teljes összeget, ami miatt természetesen pereskedés indult a városi bíróság előtt. Eme per legnagyobb nyertesei tulajdonképpen mi vagyunk, hiszen éppen emiatt került feljegyzésre a William útja a városi tanács iratai között.

A felfedezés azért is fontos, mert egy értékes adalékkal egészíti ki mindazt, amit a skót-észak-amerikai kapcsolatokról tudunk. Ezek a kapcsolatok ugyanis a 16-17. század fordulóján még igencsak gyermekcipőben jártak. Az olyan kereskedőhajók mint a William vagy éppen a négy évvel később útrakelő Gift of God azonban minden bizonnyal kulcsszerepet játszottak abban, hogy a 17. századtól kezdve egyre inkább kiépüjön a skót telepek hálózata Észak-Amerikában.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!