2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Komoly szereplője volt a náci propagandagépezetnek A tengeralattjáró írója

2019. szeptember 23. 17:54 MTI

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát - állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró Buchheimről megjelent életrajzi könyvében.

Buchheim
Kép forrása: faz.net

Buchheim megszépítette a náci propagandaapparátusban betöltött szerepét - írja Reichert az U 96 - Realität und Mythos: Der Alte und Lothar-Günther Buchheim című könyvében.

A szerző emlékeztet arra, hogy az Adolf Hitler kezdeményezésére, a német haditettek dicsőítésére 1942-ben felállított Képzőművészeti Osztag (SDK) nevű katonai művészcsoport tagjaként Buchheim kétszer is megfestette Karl Dönitznek, a német haditengerészet főparancsnokának portréját, és képei különösen tetszettek Hitlernek és propagandafőnökének, Joseph Goebbelsnek.

Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá.

A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben Wolfgang Petersen rendezésében és Jürgen Prochnow főszereplésével nagysikerű film is született.

A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be. A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

Gerrit Reichert kutatásait a felső-bajorországi Bernriedben lévő Buchheim-múzeum is támogatta. Az író jelentősnek mondható műgyűjteménye a róla elnevezett múzeumban látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár