2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Kamikazénak hitték a ködben eltévedt bombázót, amely az Empire State Buildingbe csapódott

2021. július 28. 15:47 Múlt-kor

A 34. utcában sétálgató járókelők először egy furcsa, zúgó hangra lettek figyelmesek, majd a fejüket felkapva egy szokatlanul alacsonyan repülő gép sziluettjét fedezték fel az égen. A repülő motorjai felbőgtek és a gép meredeken emelkedni kezdett, aztán beleveszett a város felett gomolygó sűrű ködfelhőbe. Egy pillanattal később egy óriási robbanás rázta meg a környező épületeket, és a detonációt követően üvegdarabok és egyéb törmelékek hullottak az égből a járókelők nyakába. 1945. július 28-án délelőtt 9:40 perckor egy repülőgép csapódott a 381 méter magas Empire State Buildingbe New Yorkban.

A repülőgép roncsai
Szakértők ellenőrzik a repülőgép roncsait az 1945-ös baleset után

A környéken lévők a robbanás hangjára felemelték fejüket és amint a tejfehér ködön átsejlő vöröses fénysugarakat figyelték, sokan közülük úgy vélték, hogy New York ikonikus felhőkarcolóját kamikaze támadás érte.

Később kiderült, hogy nem szakétól bódult, fanatikus pilóták ütköztek az épületnek, hanem egy amerikai gép okozta a robbanást.

Vastag ködtakaró

William F. Smith Jr. alezredes a bedfordi katonai repülőtérről szállt fel Mitchell-B-25-ös bombázójával, úticélja Newark reptere volt. Bár Smith harcedzett pilóta volt, és számos bevetésen vett rész a második világháború csendes-óceáni hadszínterén, a New York fölött gomolygó vastag ködtakaró alaposan kifogott rajta.

Az alacsonyan repülő Smith elveszítette tájékozódó képességét és nagyjából 320 km/h-s sebességgel szó szerint belerobbant az Empire State Buildingbe.

A repülőgép a 78. és a 80. emelet között csapódott az épületbe és nagyjából egy 5,5 x 6,1 méteres krátert vágott a felhőkarcolóba, amely sűrű, vészjóslóan gomolygó füsttel és égő törmelékdarabokkal telt meg.

Az ütközésben 11 személy, köztük Smith és a vele utazó két ember életét vesztette. Smith az ütközés következtében szó szerint kirepült a gépből. Összezúzott testére két nappal a balesetet követően egy liftakna mélyén találtak rá.

Egy éles roncsdarab

Azon a napon egy egy húszéves lánynak is szembe kellett néznie az Empire State building liftaknájában leselkedő halállal. Betty Lou Oliver 75 emeletet zuhant, amikor a felvonója kötelét egy éles roncsdarab elvágta.

A liftkabin a landoláskor csaknem porrá zúzódott, de a lányt élve mentették ki a roncsok közül. Tulajdonképpen mind a mai napig ő tartja a leghosszabb liftes zuhanás világrekordját; teljesítménye még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Betty Lou Oliver (j) újra a hátborzongató kaland színhelyén, miután kiengedték a kórházból
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár