2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kirándulás közben találtak rá egy 1200 éves viking kardra

2015. október 26. 16:56

Keveseknek adatik meg, hogy egy egyszerű kiránduláson egy több mint 1200 éves kardot találnak, egy norvég férfival azonban ez nemrég megtörtént. Az i. sz. 750-re tehető, rendkívül jó állapotban fennmaradt kard megtalálását a Hordaland Megyei Tanács jelentette be.

A műtárgyak megőrzésével és védelmével foglalkozó megyei hatóság vezetője, Per Morten Ekerhovd „egészen rendkívülinek” nevezte a felfedezést. „Nagyon ritka, hogy valaki a viking korból származó, ennyire jó állapotban fennmaradt maradványokat találjon. Ha megéleznék, talán még ma is használható lenne” – mondta el a CNN-nek Ekerhovd.

A természet szerelmese, Goran Olsen akkor találta meg az értékes tárgyat, miközben megállt pihenni  Haukeliben, egy Oslótól mintegy 250 kilométerre nyugatra fekvő, vadászatra és halászatra kijelölt területen. A fegyver egy ismert, Kelet- és Nyugat-Norvégiát összekötő hegyi ösvényen található sziklák alatt feküdt. Ekerhovd szerint a kard remek állapotban történő fennmaradásához hozzájárult, hogy a hegyeket az év legalább hat hónapjában jég és hó borítja, és a területen nyáron sem magas páratartalmú a levegő. Hozzátette, hogy az ösvényen gyakran találnak régészeti leleteket. Ekerhovd szerint a kard egy temetkezési helyről is származhat, de az sem kizárt, hogy egy útközben balesettet szenvedő, vagy halálra fagyó utazóé volt.

A markolat nélkül megtalált régészeti lelet 77 centiméter hosszú, és kovácsoltvasból készült. A részletekből ítélve a szakértők arra következtetnek, hogy a kardot valamikor i. sz. 750 körül készíthették, ám figyelmeztettek, hogy egyelőre csak becslés, amelyeket megkérdőjelezhetetlen bizonyítékokkal egyelőre nem támasztottak alá. A vaskitermelés magas költségeinek köszönhetően az ehhez hasonló kardok státuszszimbólumnak számítottak a vikingek körében, és a tárgy Ekerhovd szerint feltételezhetően egy tehetős személy tulajdonában volt.

A leletet jelenleg a Bergeni Egyetemi Múzeum őrzi, ahol megkezdték a tárgy helyreállítását. A lelőhely feltárása érdekében tavasszal indítanak régészeti expedíciót a kutatók. Mint Ekerhovd elmondta, a szakembereket nagy örömmel tölti el a felfedezés, amely újabb adatokkal járulhat hozzá a viking történelem kutatásához. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár