2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kilenc elterjedt mítosz a Barbarossa-hadműveletről

2018. július 3. 17:38 Múlt-kor

Az elfeledett nemi erőszakhullám a keleti fronton

A nyugati írók az utóbbi évek során igen sikeresen tették köztudomásúvá azt a gyomorforgató nemi erőszakhullámot, amelyet a szovjet csapatok vittek véghez Kelet-Európában és Németországban a háború végéhez közeledve. Jó példa Antony Beevor epikus monográfiája Berlin ostromáról, amelyben 28 oldalon keresztül foglalkozik a szovjet katonák által a német, illetve lengyel nőkkel szemben elkövetett erőszakkal.

A nemi erőszak tárgyalásakor természetesen az áldozat szemszöge kell, hogy domináljon, így teljességgel megalapozott, sőt, egyenesen erkölcsi kötelesség ezen atrocitások tárgyalása. Ami azonban még tragikusabbá teszi az ügyet az az, hogy a német katonák által lengyel és szovjet nőkkel szemben elkövetett nemi erőszakot, amely megelőzte ezt a hullámot, és akár annál nagyobb is lehetett, gyakorlatilag teljesen figyelmen kívül hagyják. Annak ellenére, hogy vélhetően több millió szovjet állampolgár, főként nők és lányok váltak a nemi erőszak áldozataivá, a témával igen keveset foglalkoztak eddig.

Elterjedt mítosz továbbá az, hogy a náci faji törvények és szabályozások miatt a zsidó vagy szláv nőket nem tekintették potenciális szexuális áldozatnak a németek. Az egész Európából előkerült bizonyítékok, beleértve a megszállt területeket és a koncentrációs táborokat, teljességgel cáfolják e nézetet. A náci törvények például, amelyek a zsidó nőkkel történő közösülést tiltották, egyértelműen csak a beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatokra vonatkoztak.

Hivatalos katonai és faji szabályaik és törvényeik ellenére a Wehrmacht, az SS, a rendőrség és a civil adminisztráció tagjai, valamint szövetségeseik is gyakorta vettek részt tömeges nemi erőszakban Lengyelország és a Szovjetunió általuk megszállt területein. Az áldozatok között nem volt különbségtétel zsidók és nem zsidók között, és a nők és lányok mellett léteztek férfi- és fiúáldozatok is, továbbá minden korosztály ki volt téve a borzalmaknak – akad példa 90 éves női áldozatra és 8-9 éves lányokkal szemben elkövetett erőszakra is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Szovjet csapatok MoszkvánálSzovjet csapatok a Moszkva környéki erdőkbenSzovjet csapatok a hóbanA német Közép Hadseregcsoport katonái harcbanNémet csapatok Moszkva közelébenJoszif SztálinSzovjet hadifoglyok meneteRichard SorgeSzovjet mesterlövésznő oktat lövészetre egy partizánlányt

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár