2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiemelkedő gátlástalanságuknak köszönhették sikereiket a Borgiák

2022. március 2. 14:21 Múlt-kor

A dinasztiaépítő

VI. Sándor pápa a kezdetektől fogva arra törekedett, hogy megerősítse a családja befolyását Itáliában. A régi itáliai famíliák érthető okokból kevéssé örültek ennek. Hogy megelőzze a korábban gyakorlattá vált módszert, miszerint a római köznépet lázítják fel a népszerűtlen pápák ellen, törekedett arra, hogy a rómaiaknak a korábbiaknál lényegesen jobb életet biztosítson. Erőteljes eszközökkel számolta fel a bűnözést, amely élhetetlenné tett egyes városrészeket, és fontos középítkezéseket is indított.

A családjában a legfontosabb szerepet a Vanozzától született legidősebb fia, Cesare Borgia játszotta. VI. Sándor első intézkedéseinek egyike az volt, hogy bíborost csináljon a fiából, aki ekkor mindössze 18 éves volt. Öccse, Giovanni (vagy egyes forrásokban spanyol alakban Juan) világi pályára került, és megörökölte a Borgia család kedvéért feltámasztott Gandía hercege címet is. A pápai hadsereg parancsnokaként természetesen a család érdekeit szolgálta.

Ezt tette a szintén Vanozza által világra hozott Lucrezia Borgia is, akit mindössze 13 évesen adtak férjhez Pesaro urához, Giovanni Sforzához, megpecsételendő a két család közötti szövetséget.

Vanozza és VI. Sándor legkisebb fia, Gioffre is dinasztikus okokból kapott feleséget, Aragóniai Sanchát, a nápolyi király törvénytelen gyermekét. Amikor 1496-ban a pápa Rómába hívta a házaspárt, Sancha összemelegedett a 15 éves férjénél alighanem férfiasabb Giovannival és Cesaréval.

Talán ez vezetett ahhoz, hogy Giovannit 1497 júniusában meggyilkolták, miközben hazatért egy lakomáról. A holttestét átvágott torokkal és kilenc szúrással mosta ki a Tevere, az erszényében harminc arannyal. VI. Sándor mindent elkövetett a gyilkosa felkutatására, ám egyszer csak váratlanul leállíttatta a nyomozást.

A korabeli pletykák általában két indítékot említenek. Az egyik gyanúsított természetesen Cesare Borgia lett, akit nem elégített ki a bíborosi cím, és a bátyja helyére pályázott. Giovanni halála után a történelemben először fordult elő, hogy egy bíboros lemondjon a rangjáról, és így Cesare megkezdhette világi karrierjét.

A másik gyanúsított maga Gioffre, aki nem nézte jó szemmel, hogy a felesége a bátyjaival flörtöl. Az eset egyébként annyira megrontotta a két fél házasságát, hogy életük nagy részében külön éltek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
VI. Sándor pápa, azaz Rodrigo Borgia egy 16. századi porténAscanio Sforza egy ismeretlen lombard mester 1480-as években készült festményénCesare Borgia portréja Altobello Melone keze által, 1500 körülAz itáliai erők parancsnoka, II. Francesco Gonzaga a fornovói, avagy tarói csatában 1495-ben Jacobo Robusti, ismertebb nevén Tintoretto festményén. Az itáliai győzelem után a franciák kénytelenek voltak elhagyni a félszigetet.VI. Sándor pápa ünnepli lánya egyik házasságát egy 19. századi metszetenGiulio Bargellini: Savonarola elutasítja a VI. Sándor által felajánlott méltóságot (1897.)John Maler Collier (1850-1934): Egy pohár bor Cesare BorgiávalGiuseppe Lorenzo Gatteri: Cesare Borgia elhagyja a Vatikánt (1877.)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár