2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Ki volt minden idők legjobb amerikai elnöke?

2017. február 21. 13:21 MTI

Abraham Lincolnt tartják minden idők legjobb elnökének az amerikai történészek - derült ki a C-SPAN amerikai közszolgálati televízió frissen közzétett felméréséből, amely szerint George Washingtont a második, Franklin D. Rooseveltet a harmadik, míg a listán idén debütáló Barack Obamát a 12. helyre sorolták a tudósok.

A C-SPAN 91 történész véleményét összegezte, akik a 43 korábbi amerikai elnököt rangsorolták tíz szempont alapján. Értékelték egyebek mellett, hogy mekkora volt az elnökök erkölcsi tekintélye, hogyan kezelték a válságokat, milyen teljesítményt nyújtottak a nemzetközi kapcsolatokban, valamint a gazdaság terén. "Ismét a három nagy vezeti a listát, Lincoln, Washington és FDR - ahogy annak lennie kell. Az pedig, hogy Obama 12. helyen debütált a rangsorban, igazán lenyűgöző teljesítmény" - idézte Douglas Brinkleyt, a texasi Rice Egyetem történészét a C-SPAN közleménye.

A közszolgálati televízió korábban 2000-ben és 2009-ben végzett ilyen felmérést történészek körében. A legutóbbi alkalommal ugyancsak a legendás 16. amerikai elnököt, a rabszolgaságnak véget vető Abraham Lincolnt választották a legjobbnak a tudósok, és a második, valamint harmadik helyen szintén Washington és Roosevelt szerepelt. A legjobb ötös mezőny idén Theodore Roosevelt és Dwight Eisenhower nevével teljes.

A januárban leköszönt Obama harmadik helyen végzett a "mindenki számára egyenlő igazság keresése" kategóriában és 39. lett a "kongresszussal való kapcsolat" kategóriában.

Andrew Johnson, Franklin Pierce és James Buchanan az Egyesült Államok történetének legrosszabb elnökeiként végeztek, alacsonyabb helyet szerezve a rangsorban, mint William Henry Harrison, aki mindössze egy hónapig volt hivatalban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A rabszolgákat felszabadító Abraham Lincoln a függetlenséget kivívó George Washingtont és a II. világháború idején elnöklő Franklin D. Rooseveltet utasította maga mögéAz utolsó helyen az amerikai polgárháborút közvetlenül megelőző évek elnöke, James Buchanan végzett

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár