2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jótékonykodással próbált javítani renoméján a kegyetlenségéről hírhedt Al Capone

2022. június 20. 18:02 Múlt-kor

Egy legenda bukása

Capone emberei azonban – ha valóban ők voltak a tettesek – elkövettek egy nagy hibát. Bár azt hitték, hogy Moran is a helyszínen tartózkodik, ő nem volt jelen a vérengzésnél.

Valószínűleg a hasonló termetű Albert Weishankről gondolhatták azt, hogy a bandavezér.

Még ennél is nagyobb probléma volt azonban, hogy a gyilkosság Egyesült Államok-szerte felháborodást keltett, és bár napról napra új pletykák keltek szárnyra azzal kapcsolatban, hogy ki is állhat a vérengzés mögött, a legtöbben Al Caponéra tippeltek.

A hírhedt gengszter cinikusan azzal mentette ki magát, hogy éppen Miami Beachen nyaralt.

Morannek nem voltak kételyei a gyilkosok kilétével kapcsolatban. „Csak Capone képes így ölni” – mondta nem sokkal a vérengzést követően.

Caponét nem sokkal később letartóztatták fegyverbirtoklásért. Bár az akciót valószínűleg saját maga rendezte meg, hogy a börtönben töltött időszak alatt lecsillapodjanak a kedélyek körülötte, egyre többen kívánták hosszú időre börtönbe küldeni a gengsztert.

Capone egy ideig jótékonysággal és egy ingyenkonyha létesítésével próbált javítani renoméján, ám sorsát nem kerülhette el. 1932-ben adócsalásért lecsukták, 1934-ben pedig a hírhedt Alcatraz börtönbe szállították.

Bár jó magaviselete miatt már a 30-as évek végén szabadulhatott, elhanyagolt szifilisze miatt egyre inkább egy emberi roncs benyomását keltette.

Az élete végén már egy 12 éves gyerek értelmi szintjén álló egykori ravasz gengszter végül 1947 januárjáig húzta, amikor egy agyvérzés szövődményeiben elhunyt. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Illegális szesz kiöntése a kaliforniai Santa AnábanAz 1920-as és 30-as évek amerikai gengszterei, a tabló középpontjában Al CaponeEgy ember holtteste – lehetséges, hogy Earl „Hymie” Weissé –, akit 1926-ban lőttek le Capone mészárosai.George „Bugs” Moran bandája tagjainak holttestei a Valentin-napi mészárlás utánA Valentin-napi mészárlás rendőrnyomozók általi rekonstrukciója

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár