2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jótékonykodása sem leplezhette el Al Capone valódi természetét

2023. január 25. 14:50 Múlt-kor

A Valentin-napi mészárlás

Az események csúcspontja az 1929. február 14-én lezajlott ún. Valentin-napi mészárlás volt. Bár az akció pontos háttere, és az elkövetők kiléte még manapság is vita tárgyát képezi, a korabeli közvélemény biztosra vette – amit azóta a kutatók többsége is oszt –, hogy a vérengzés mögött Al Capone bandája állt.

Az egyik legvalószínűbb elmélet szerint Capone bandájának egyik tagjával, a bokszolóként is ismert Jack McGurnnel tervelte ki a leszámolást.

Az akcióba bevonták McGurn egyik emberét, Danny Stantont, aki – azt színlelve, hogy elege lett a Capone-féle brigádból – fülest adott Moran egyik bérgyilkosának Al Capone egyik Saint Louisba tartó italszállítmányáról.

Miután rajtaütöttek a rakományon – megbizonyosodva ezzel arról, hogy Stanton valóban igazat beszélt –, már Moran is elkezdett érdeklődni a tékozló fiú iránt.

A maffiavezér ezután egyre több szállítmányról kapott fülest, míg egy napon Stanton egy hatalmas rajtaütés lehetőségével állt elő. Moran besétált a csapdába.

Valentin-nap reggelén Moran öt embere mellett egy, a bandához köthető, de csak külső tagnak tekinthető optikus, valamint egy autószerelő is az északi banda North Clark Street 2122-nél található raktárépületéhez tartott, hogy megkaparintsa egy csempészett alkohollal megpakolt teherautó rakományát.

A küldetés ugyanolyan simának ígérkezett, mint az összes többi. A gyilkosok azonban egy szemben lévő lakásból várták a megfelelő alkalmat.

A hét férfi már a raktárban volt, amikor hirtelen két egyenruhás rendőr lépett be a helyiségbe. A rendőrök falhoz állították, majd lefegyverezték a bűnözőket.

A raktárban nem sokkal később két, hosszú köpenyt viselő férfi is megjelent, akik géppisztolyaikkal azonnal tüzet nyitottak a banda tagjaira. Másodpercekkel később hét holttest feküdt a padlón.

A két civilnek öltözött férfi ezután otthagyta a fegyvereket, a két egyenruhás pedig – saját fegyvereiket rájuk szegezve – kivezette őket az épületből.

A zseniális trükk bevált. A szemtanúk csak annyit láttak, hogy a rendőrök elvezetnek két gyanús alakot a helyszínről. Fogalmuk sem volt, hogy mindannyian ugyanannak a bandának a tagjai.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár